NVO nije potrebna pomoć, već priznanje njihovog rada

Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću nastavila lošu višegodinju praksu

NVO nije potrebna pomoć, već priznanje njihovog rada

Centar za razvoj nevladinih organizacija(CRNVO) poručuje da je neophodno što hitnije uspostavljanje novog sistema finansiranja projekata NVO iz državnog budzeta koji je predvidjen izmjenama zakona o NVO.

CRNVO je analizirao proces dodjele sredstava iz fonda od igara na sreću i s tim u vezi izražava zabrinutost načinom ocjenjivanja projekata koje su nevladine organizacije predale, kao i zbog rezultata samog konkursa,  koji pokazuje da komisija nije napravila nijedan najavljivani  kvalitativni pomak u procesu dodjele sredstava. 

Iz te organizacije navode, da se i kao prethodnih 7  godina, Zakon o igrama na sreću krši u kontinuitetu, na način sto se za projekte NVO opredjeljuje manji iznos od onog utvrdjenog zakonom.Proces dodjele sredstava,dodaju, karakterisalo je kašnjenje u objavi konkursa kao i dodjela sredstava izuzetno velikom broju organizacija u minimalnim iznosima.

"Odluka o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2015. godinu gotovo je identična prethodnim, koje karakteriše dodjela sredstava sto većem broju organizacija ali, u ogromnom broju slučajeva  sa iznosima toliko niskim da se objektivno dovodi u pitanje realizacija bilo koje ozbiljnijeg projekta.  Da li je javni interes da ova sredstva budu dodijeljena na što je moguće više adresa, ili za kvalitetne projekte u iznosima koji zaista omogućavaju njihovu realizaciju. Očigledno je da u komisiji ne postoji dovoljno osnovnog znanja o tome šta su projekti nevladinih organizacija, da su to smislene cjeline sa jasnim ciljem čije se ostvarenje odmah dovodi u pitanje kada se obezbijedi realizacija samo trećine, ili četvrtine  projekta", saopštila je Ana Novaković, izvršna direktorka CRNVO-a

Novaković dodaje da se primjećuje nekoliko nelogičnosti i kada je u pitanju postupak ocjenjivanja projekata.

CRNVO  je u okviru kategorije B u oblasti – vaninstitucionalno obrazovanje - aplicirao sa projektom Start up treninzi za NVO.

Taj projekat nije dobio nijedan bod od komisije, dok je drugi projekat CRNVO-a u okviru kategorije A bio drugi po bodovanju i ocijenjen kao  jedan od kvalitetnijih:  sa 86, 63 poena. 

"Postavlja se pitanje kako je organizacija koja je u mogućnosti da pripremi jedan od najbolje ocijenjenih projekata u kategoriji A istovremeno predala drugi  projekat, toliko loše pripremljen i napisan da nije zavrijedio nijedan jedini bod.  Vjerujemo da je ova situacija u najmanju ruku čudna, te da imamo osnov da dovedemo u pitanje način ocjenjivanja ove potkomisije", navodi direktorka CRNVO-a.

Takođe, u oblasti Vaninstitucionalno obrazovanje u okviru kategorije A projekti četiri organizacije sa najviše bodova potkomisije, imali su različiti broj bodova,  a za sva četiri projekta je opredijeljen identičan iznos 12.500 eura, što opet dovodi u pitanje način opredjeljivanja sredstava. 

Iz CRNVO-a napominju da broj bodova nije imao nikakav uticaj na opredijeljeni iznos, pa je najbolje ocijenjeni projekat podržan u istom iznosu kao i projekat koji je na četvrtom mjestu u ovom rangiranju

Sve prethodno, ističe Novaković, ukazuje da Komisija nije ni u jednom segmentu poboljšala ono što su višegodisnje zamjerke NVo sektora. 

"Sustinski, zadržan je loš princip rada i  odlučivanja, koji za posljedicu ima nezadovoljstvo u NVO sektoru i ukorijenjivanje sistema dodjele sredstava kojim može biti zadovoljna samo Vlada - finansirati sto veći broj projekata  i pokazati navodnu spremnost da se pomaže sektoru. Takav pristup od nevladinih organizacija kreira socijalne slučajeve, što je daleko od  prave pozicije koju nevladin sektor treba da ima u crnogorskom društvu. Nevladinim organizacijama nije potrebna pomoć, vec prepoznavanje i priznanje njihovog rada kroz investiranje javnih fondova u programe i projekte od javnog interesa.

Stoga je neophodno  što hitnije uspostavljanje novog sistema finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta koji je predviđen izmjenama zakona o NVO. CRNVO se zalaže za uvodjenje nezavisnih procjenjivača koji će odgovorno i objektivno ocjenjivati projekte, kao i za sistem u kojem ce iz javnih fondova biti podržani samo oni projekti koji su u skladu sa javnim politikama, u iznosu koji omogućava njihovu adekvatnu realizaciju", zaključuje Novaković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.