Protresite tijelo i ubrzajte cirkulaciju
Ilustracija

Trening za kapilare

Protresite tijelo i ubrzajte cirkulaciju

Kapilaroterapija doprinosi boljoj prokrvljenosti cijelog organizma. Trening za kapilare efikasna je kao i trčanje, ali ne opterećuje srce i zglobove

Za bolju cirkulaciju tokom zime, razmrdajte i aktivirajte kapilare u tijelu, jer prema nekim istočnjačkim teorijama, krv počinje da struji upravo u ovim malim krvnim sudovima. Za bolje rezultate razvijena je i posebna tehnika - kapilaroterapija. 

Ona obuhvata određene pokrete protresanja tijela podignutih ruku i nogu. Naime, u gornjim i donjim ekstremitetima nalazi se mnogo kapilara, a kada protresamo ruke i noge, u ovim krvnim sudovima se pojavljuju dodatne vibracije koje poboljšavaju cirkulaciju u cijelom tijelu. Vježba za kapilare radi se u ležećem položaju sa podignutim rukama i nogama, jer u takvom položaju krv u ekstremitetima stremi prema dolje, a postupno stvoreni vakuum će dovesti do ubrzane cirkulacije krvi. 

Smatra se da na ovaj način mogu da se spriječe mnoge bolesti koje nastaju kao rezultat nedovoljnog kretanja, slabe cirkulacije i lošeg metabolizma. 

Kapilaroterapija, inače, ima dugu tradiciju u kineskoj i japanskoj narodnoj medicini, a zbog jednostavnosti i efikasnosti sve više se primjenjuje, jer pomaže da se oslobodimo užurbanosti, stresa i dobro razmrdamo poslije dugotrajnog sjedenja. 

Vježba za kapilare efikasna je kao i trčanje, ali ne opterećuje srce i zglobove, pa može da se radi u svim uzrastima i bez neke fizičke pripremljenosti. 

IZ LEŽEĆEG POLOŽAJA 

Lezite na leđa, na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova stavite tvrd jastuk ili urolan peškir. Podignite obje ruke i noge, a stopala savijte prema naprijed da budu paralelna s podom. U ovom položaju tresite ruke i noge od jednog do tri minuta ujutru, a uveče bi trebalo da traje dok izbrojite do 240 ili 360. 

Napomena: ovo je jedna od "zlatnih" vježbi čuvenog japanskog iscjelitelja, osnivača čuvenog sistema za očuvanje zdravlja, profesora Kacudžo Nišija. Pomoći će da se cirkulacija u cijelom tijelu znatno poveća, kao da ste se upravo vratili sa trčanja. 

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.