Život na Marsu je moguć: Gljivice preživjele 18 mjeseci u svemiru
Foto: Thinkstock

Istraživanje

Život na Marsu je moguć: Gljivice preživjele 18 mjeseci u svemiru

Nakon puta dugog godinu i po dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), grupa gljivica koje su sakupljene sa Antarktika, pokazale su da mogu da se prilagode uslovima na Marsu.

Više od polovine ćelija ostalo je živo tokom izlaganja marsovskim uslovima, što je pokazalo da je život na Crvenoj planeti moguć. 

Uzorci gljivica pomogli su istraživačima da procijene opstanak i stabilnost mikroskopskih živih oblika na ovoj planeti. Naučnici su uzeli uzorke gljivica Cryomyces antarcticus i Cryomyces minter sa suvog dijela Arktika. Ova stvorenja sposobna su da prežive surove uslove poput leda, snijega i ekstremnih vjetrova. 

Istraživači su ih stavili u platformu EXPOSE-E koja simulira ekstremne svemirske uslove, poput onih koji su na Marsu. EXPOSE-E je razvila Evropska svemirska agencija koja je poslata na ISS. 

Arktičke gljivice su izložene marsovskim uslovima na 18 mjeseci (95 odsto CO2, 1,6 posto argona, 0,05 odsto kiseonika, 2,7 odsto azota i 370 delova na milion H2O pri pritisku od 1.000 Paskala). 

Neki uzorci su izloženi i ultraljubičastom zračenju, sličnom na Marsu, koje je veće od 200 nanometara, a drugi uzroci su izloženi slabijem zračenju. 

Nakon 18 mjeseci otkriveno je da su mnoge ćelije preživjele.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.