CKM: Predsjednik Vujanović da odlikuje Nikolu Janovića
Nikola Janović

Kapiten vaterpolo reprezentacije dao veliki doprinos promociji CG

CKM: Predsjednik Vujanović da odlikuje Nikolu Janovića

Crnogorska kulturna mreža je uputila inicijativu predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da Ordenom crnogorske zastave prvog reda odlikuje kapitena Vaterpolo reprezentacije Nikolu Janovića, koji je nakon evropskog prvenstva u Beogradu objavio završetak igračke karijere.

"Kroz reprezentaivnu i klupsku karijeru Nikola Janović je dao veliki doprinos promociji Crne Gore i u mnogome je zaslužan za uspjehe crnogorskog sporta", kazali su iz CKM-a.

Sa vaterpolo reprezentacijom je osvoijo  zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u Malagi 2008 godine, zatim srebrenu medalju 2012. godine na evropskom prvenstvu u Eindhovenu, kao i srebrenu medalju na nedavno završenom prvenstvu Evrope u Beogradu. 

Na svjetskom prvenstvu koje je održano 2013. godine u Barceloni osvojio je srebrenu medalju. 

Sa crnogorskom reprezentaciom čiji je kapiten od 2008. godine osvajač je zlatne i srebrene medalje u svjetskoj ligi.

U svojoj bogatoj igračkoj karijeri, igrajući za reprezentaciju Jugoslavije, 2001. godine osvojio je zlatnu medalju na evropskom prvenstvu, dok je sa reprezentacijom SCG 2005. godine osvojio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu. U izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta  2013. godine biran  je za najboljeg sportistu Crne Gore.

"U bazenu je uvijek bio vođa ekipe i davao maksimum boreći se za Crnu Goru. Zahvaljujući njegovom zalaganju postigli smo velike uspjehe. Davao je primjer svima nama pa i svojim nasljednicima kako se treba boriti za nacionalni grb i kako se prema njemu treba odnositi u pobjedi i porazu. Svoju društvenu odgovornost je pokazao učestvujući u mnogim humanitarnim akcijama za koje nije želio javni publicitet. Takođe, svoju odanost Crnoj Gori je dokazao učestvujući u kampanji za promociju NATO integracija. Nabrojani rezultati ga bez dileme preporučuju za Orden crnogorske zastave kojim bi mu Vujanović u ime građana odao zahvalnost za postignute rezultate ostvarene pod crnogorskom zastavom", naglašavaju u CKM-u.

CKM će uputiti i prijedlog Vaterpolo savezu.

"Da se ovom velikom sportisti upriliči dostojanstven oproštaj od igranja za reprezentaciju na utakmici protiv Francuske koja će se odigrati u Nikšiću. Spremni smo da svojim iskustvom u pripremi i realizaciji oproštaja damo doprinos da organizacija bude na nivou kako i dolikuje velikom šampionu i velikom čovjeku kakav je Nikola Janović", zaključili su iz CKM. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.