Otac Rafailo: Nisam probao heroin, govorio sam metaforički!
Foto:Screenshot

Nakon što je pogrešno protumačena njegova besjeda

Otac Rafailo: Nisam probao heroin, govorio sam metaforički!

Rečenica sveštenika MCP Rafaila tokom propovjedi, o tome kako je "voda skupa i preskupa, heroin loš i nikakav", izazvala je burne reakcije javnosti.

Mnogi su se pitali kako jedno svešteno lice može da komentariše kvalitet droge. Međutim, otac Rafailo nam objašnjava da nije probao heroin, ali da razumije i to što se njegova propovjed pogrešno interpretira.

- Oni koji su od čitavog duhovnog predavanja čuli samo dio o heroinu treba dobro da se zapitaju. Heroin jeste simbol našeg vremena, nažalost. Ali, ja se nisam žalio na kvalitet heroina. Kakav bih ja sveštenik bio da konzumiram heroin i da se još pohvalim time na besjedi - kazao je jeromonah budvanskog manastira Podmaine.
Ističe da je na propovjedi, prije svega, govorio o Svetom Trojstvu, a da je heroin samo pomenuo na kraju svoje besjede, i to metaforički.
- Govorio sam o onome šta on simboliše, ne o heroinu kao supstanci, a to što sam pogrešno protumačen samo govori o nivou svijesti do kojeg smo sada, nažalost, došli. Preporučio bih svima da poslušaju cijelu propovijed, pa možda im sve bude jasnije. Ne samo tu propovijed, nego i ostale - rekao je otac Rafailo.
Podsjetimo, budvanski sveštenik u dijelu duhovnog predavanja govori i o izvjesnoj "crnoj tečnosti, koju svi konzumiraju, iako dolazi iz utrobe pakla".
- Ne pijemo više ni vodu, pijemo nekakvu crnu tečnost. Ne može se bez nje ni trpeza slavska zamisliti. Nije bistra voda, nego crna tečnost. To što pijete, te sokove, to je crna tečnost. To je iz pakla, braćo i sestre. Iz utobe paklene. Nije ni crvena, nego crna i više je od vode volimo - kazao je Rafailo na besjedi, aludirajući na Koka - Kolu.
 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.