Upozorenje: Glečeri se tope mnogo brže!
Ilustracija

Naučnici upozoravaju

Upozorenje: Glečeri se tope mnogo brže!

Porast nivoa mora i okeana koji je uzrokovan topljenjem glečera i povećanjem temperature vode u javnosti je prikazan daleko blaže nego što to zapravo jeste, tvrde njemački naučnici.

Njihova otkrića ukazuju na činjenicu da je realna situacija čak dvostruko gora, te da je umjesto navedenih 0,7-1 milimetar porast nivoa zapravo 2,74 milimetra na godišnjem nivou, prenosi Blic.

glecercichocutors

Ilustracija, foto: hocuto.rs

- Do danas smo poprilično potcjenjivali uticaj topljenja glečera i zagrijavanja okeana i mora na porast njihovog nivoa. Bili smo u zabludi - rekao je Jirgen Kuš, profesor na Univerzitetu u Bonu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.