Vladi Crne Gore izglasano povjerenje!
Foto: AA

Premijer ponudio opoziciji četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto

Vladi Crne Gore izglasano povjerenje!

Glasanje o povjerenju Vladi Mila Đukanovića, danas je konačno završeno. Poslanici crnogorskog parlamenta većinom glasova dali su aktuelnoj Vladi povjerenje. Poslanici opozicione Pozitivne Crne Gore, nakon što je prihvaćen njihov predlog od strane premijera glasali su za aktuelnu Vladu Mila Đukanovića.

U Skupštini je završena rasprava o povjerenju Vladi, koja je trajala gotovo tri dana. U parlamentu su se čule završne riječi predstavnika poslaničkih klubova i, nakon njih, premijera Mila Đukanovića.

Nakon završnih riječi, uslijedilo je glasanje.

Za povjerenje Vladi glasala su 42 poslanika dok je 20 poslanika bilo protiv. 

 Vlada je večeras dobila povjerenje glasovima poslanika DPS-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Socijaldemokrata, albanskih partija, kao i opozicione Pozitivne Crne Gore. 

Protiv povjerenja Vladi glasali su poslanici vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP), kao i opozicioni poslanici Demosa, Socijalističke narodne partije i nezavisni poslanici. 

Podršku Vladi obezbijedila je Pozitivna Crna Gora, koja je kao uslov za podršku Vladi postavila Plan o prevazilaženju političke krize, koji je upućen DPS-u. U Planu se, između ostalog, navodi da u Vladu moraju ući predstavnici opozicije, kako bi se obezbijedili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora. 

Nakon što je premijer Đukanović u svom završnom govoru kazao da mu je prihvatljiv plan Pozitivne Crne Gore, ponudio je ulazak opoziciji u Vladu. 

 Đukanović  je u završnom izlaganju kazao da je spreman da predstavnicima opozicije ustupi resore u četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto. Obrazlažući da je razumio da je najveći problem birački spisak i zloupotreba državnih resursa tokom izbornog procesa kazao je da je zbog toga spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi. 

"Posebno je interesovanje da se ostvari puna konatrola nad radom MUP-a i ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja i ministarstva poljoprivrede. Spreman sam da u tim resorima otvorim prostor za učešće parlamentarne opozicije u Vladi. Ta participacija može biti na ministarskom i na pomoćničkom nivou sa dodatnim ovlašćenjima. Spreman sam da ponudim i jedno potpredsjedničko mjesto zbog uvida u rad užeg kabineta Vlade. Mislim da sve ovo do kraja korespondira sa inicijativom Pozitivne Crne Gore", poručio je Đukanović.

201601272139955444946858Web

Premijer Đukanović je istakao da je rasprava pokazala opravdanost inicijative te da je inicijativa najveći doprinos parlamentarnom dijalogu posebno jer je Vladu kao tehničku označio upravo SDP.

Premijer ja naveo da Crna Gora "nije u političkoj krizi, da funkcionišu sve grane vlasti, uključujući lokalne samouprave. Nakon ove rasprave, jedna od dvije vladajuće stranke će ići u opoziciju.Ukoliko DPS ostane u vlasti, a SDP se preseli u opoziciju, to se aspolutno neće odraziti na stabilnost i bezbjednost Crne Gore".

Đukanović se zahvalio poslanicima koji su najavili glas podrške Vladi.

On je ocijenio da je ova Vlada skup onog najboljeg što Crna Gora može dobiti u ovom trenutku, "od onih ljudi koji su spremni da se bave ovim poslom".

Premijer je poručio da svi ekonomski parametri pokazuju da Crna Gora nije u krizi i dodao da brojni podaci potkrepljuju njegovu ocjenu. 

Đukanović je kazao da je u pojednim medijskim radioniocama smišljen način kako napasti najjaču partiju.  

"Nemoguće je DPS pobijediti na izborima, pa je treba pobijediti buntom, prelaznom vladom, uticajem sa strane. Tragikomično je reći da Crna Gora nije demokratska država", kazao je Đukanović.

Đukanović je govorio i o podijeljenosti u crnogorskom društvu kao o osnovnom problemu.

"To opterećuje tempo našeg razvoja. Vlada nije odgovorna za taj problem, jer on seže dublje u partizansko-četničke i infobirovske podjele, pokrete uoči crnogorskog referenduma", kazao je on i odbacio tvrdnje da je Vlada odgovorna za podjele u Crnoj Gori, navodeći da su one mnogo starije od iste. 

201601272139955444946856Web

Đukanović se zahvalio SDP-u na svemu što su radili zajedno u prethodnih 18 godina.

"25 godina sam svjedok političkog života, ne sjećam se zabranjene partije, medija, kazne zbog političkog stava. Ne mislim da je tačna interpretacija kada DPS predstavljamo potrčkom nekog drugog krupnog autoriteta. Ideja o nezavisnosti bi propala da nije bilo DPS-a, koja je svojom snagom podnetnula leđa za realizaciju takve ideje, uz dužno poštovanje prema liberalima koji su oduvijek zalagali", kazao je premijer.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Tarzan Milošević je ovo važan trenutak za politički sistem Crne Gore.

 "Uspjeh koalicije DPS-a i SDP-a i drugih parija je očuvanje mira, nezavisnosti, ali i evroatlanske integracije. Ako moramo da budemo na raskrsnicama, onda neka pobijedi razvojni put. Nismo čuli relane i utemeljene argumente zbog kojih ne bi trebalo dati povjerenje Vladi. Sve naše izborne pobjede okarakterisane su kao demokratske", kazao je Milošević.

Mladen Bojanić ispred kluba nezavisnih poslanika je kazao da Vlada ne smije da opstane suprotno izbornoj volji građana.

"Jasno je da ova Vlada nema kapaciteta, ili neće da organizuje slobodne i fer izbore izbore. Ovo bi u normalnim demokratijama bilo dovoljno da Vlada sama podnese ostavku. Gospodine Đukanoviću, još imate vremena da to učinite, a ne da se oslanjate na glasove poslanika", naglasio je Bojanić.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović je kazao da ova Vlada, od formiranja 2012. nije dobro radila i da treba da bude kažnjena izglasavanjem nepovjerenja.

"Ne može se govoriti o legitimnosti Vlade, ako se daje podrška novoj parlamentarnoj većini za koju građani nijesu glasali. Ja očekujem ostavku i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića jer se dešava šizofrena situacija da stranka, iz koje je Konjević, glasa protiv odluka Vlade. Pozivamo kolege da uskrate povjerenje ovoj Vladi, jer će to donijeti dobro Crnoj Gori", rekao je Damjanović.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić ocijenio je da inicijativa premijera o povjerenju Vladi politički ima samo jedan cilj – zaustavljanje političkog dijaloga i pokušaj da se pobjegne od slobodnih i fer izbora.

"Pregovori su išli, dijalog je išao, a napravljen je udar na parlamentarizam. Sada Vlada pravi većinu koja je prvi put posljedica političke korupcije. Ovaj parlament nema smisla, kao nijedan na svijetu, ako glasa za sve što Vlada predloži. Moramo otvoriti mogućnost dogovora jer je već Crna Gora duboko podijeljena. Politika podjela nije dobra i vama kolege iz DPS-a mora biti jasan besmisao te politike. Dogovorili smo se 1999, 2006, ali ovo je opasnije nego što izgleda i vodi u totalnu podjelu Crne Gore. Ali uprkos tome, imamo još prostora da pokušamo da napravimo zaokret ka slobodnim i fer izborima. Ali alternative nema, ili izbori ili nestabilnost Crne Gore.", poručio je Krivokapić.

SDP vjeruje u Crnu Goru ozbiljne političke elite, kaže on i dodaje da takva država postoji među građanima.

"Vjeruje li se sudstvu, nama u parlamentu, Vladi? Ne, mi se ne možemo dogovoriti da izađemo na izbore. Tu je istina koju nosim sa SDP-om, koju smo odlagali da bi bili pod sigurnim krovom. Je li bilo pametno, vidjećemo. Znamo zašto možemo, a zašto ne biti krivi. Nezavisnosti nema ako nemate resurse. Ovo je opasnije nego što izgleda, vodi u totalnu podjelu Crne Gore. Bez slobodnih izbora nećemo dalje ići. Imamo još prostora da pokušamo da napravimo zaokret ka dogovoru za fer i slobodne izbore. Čija će biti inicijativa nije bitno, bitni su rezultati", naveo je Krivokapić.

Darko Pajović predsjednik Pozitivne je ponovio da će njegova partija glasati za povjerenje Vladi ukoliko budu uvaženi zahtjevi iz plana za prevazilaženje političke krize.

"Dva osnovna cilja koja su pred državom su kontinuitet evroatlanskih integracija i vraćanje povjerenja u izborni proces. Vladajuća elita zloupotrebljavala je državne interese, ogroman teret odgovornost leži na njih koji su u spoljnopolitičkom kursu uspješno vodili ovu zemlju. Ali unutrašnju politiku su vodili pogrešno i doveli je do raslojavanja. Cilj koji smo posatvili je politička stabilnost koja je potrebna za integracione procese. Mislim da smo dužni građanima obezbjeđivanje uslova za fer i demokratske izbore. Cilj koji smo postavili je da jačamo ovu državu, da je vode bolje od onih koji su trenutno tu. Ali ne tako što ćemo sve srušiti u temelju. Ako želimo promjene, moramo pokazivati demokratske iskorake. Kontrola biračkih spiskova i trošenja državnih resursa, jedan je od naših ciljeva. Ponudili smo opoziciji da preuzmemo odgovorsnost. Uđimo u insitucije sitema, kontrolišimo stvari koje nisu dobre i preuzmimo odgovornost za njihovo rješavanje. Govorim o realnim kategorijama, a to je da su nam potrebne suštinske promjene. Ja bih pojedince da na trenutak zaboravimo političke razlike, a evidentno je da nas NATO integracije razdvajaju, a mi ne možemo zanemariti državne interese. Mi nudimo plan koji nas spaja. Poziv i vlasti, a još više opoziciji: izdignemo iznad partijskih interesa, sujeta i zajedno krenemo u nešto što je dobro za sve nas. Ukoliko budu uvaženi naši postulati daćemo podšku Vladi", poručio je Pajović.

Predsjednik kluba poslanika FORCA, AA, HGI i LPCG Andrija Popović poručio je da će Liberalna partija glasati za povjerenje Vladi, jer izglasavanje nepovjerenja, kako smatra, neće dovesti do usvajanja željenih standarda.

"Tako nešto bi samo ubrzalo izbore koji se ne bi održali po novom izbornom zakonodavstvu. LP glasaće za povjerenje Vladi i njeno djelovanje u punom kapacitetu do redovnih izbora zbog poštovanja predizbornog i postizbornog dogovora sa koalicionim partnerima", naglasio je Popović.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačkog saveza Suljo Mustafić kazao je da očekuje da aktuelna Vlada dobije podršku upravo zbog integracija. Kako je rekao, Bošnjačka stranka odluku zasniva na vlastitim uvjerenjima, odgovorni prema svim Bošnjacima i ostalim građanima Crne Gore. Ta stranka smatra da se moraju čuvati dugoročni interesi države, a obraćati pažnja na nečiju sujetu. 

"Želimo da naša djeca žive u stabilnoj zajednici. Vjerujemo da će ovaj pristup imati još sagovornika, bez obzira bili oni u vlasti ili opoziciji", istakao je Mustafić.

Premijer Milo Đukanović  tokom rasprave je kazao da neće shvatiti kao izdaju to što je SDP odlučio da uskrati podršku za povjerenje Vladi Crne Gore. On poručuje i da crnogorska nezavisnost, stabilnost i integracije u EU i NATO neće biti dovedene u pitanje, bez obzira na ishod glasanja.

On je, u diskusiji s poslanikom SDP-a Izetom Bralićem, rekao da se iz bliske prošlosti prisjeća i drugačijih stavova do juče bivšeg koalicionog partnera.

Naime, prethodno je Bralić saopštio kako razlaz sa DPS-om nije naknadna pamet, te da različiti stavovi na privatizaciju pojedinih preduzeća postojali od samog početka.

"Zašto napuštamo koaliciju? Sad kad smo dobili pozivnicu za NATO nema tog vezivnog tkiva zbog kojeg bi morali da se odreknemo principa koje mi u SDP-u smatramo preduslovom reformi. U Crnoj Gori se danas loše vlada", istakao je Bralić.

Sa druge strane, Đukanović je rekao da izlaganje Bralića pokazuje pravo na promjenu mišljenja. On je rekao da se sjeća drugačijih ocjena Bralića od prije nekoliko mjeseci.

"Beskrajno vjerujem u pravo svakog da otvori oči, spozna neku novu istini i saopšti novo viđenje", rekao je Đukanović, navodeći da neće smatrati izdajom to što su u SDP-u promijenili mišljenje.

Premijer je rekao da ne prihvata ocjene da je Vlada kriva za sudbinu svakog od 650.000 stanovnika. Bralić je, međutim, kazao da Vladu ne podržavaju i zato što nema stratešku viziju.

"Danas su u Crnoj Gori najviše nezadovoljni oni koji su najviše uložili u njenu obnovu. Boli ih nepravda", rekao je Bralić, navodeći da su potrebne promjene.

Kad je riječ o, kako je rekao, takozvanoj aferi Limenka, Đukanović je rekao da se stiče utisak "da bježim od te teme".

"Fakti su poznati. Dakle, država je raspisala javni oglas za prikupljanje ponuda, dobila je ponude, dobila je najboljeg ponuđača, najbolji ponuđač je platio, država Crna Gora je bila u obavezi da ispuni svoju ugovornu obavezu da će poslije dvije godine osloboditi određeni objekat. To nije uradila ni te, ni sljedeće godine, ni svih godina do danas. U međuvremenu je tekao proces pregovora kako sporazumno riješiti to, Vlada Crne Gore smatrala je da ne treba da se sporazumije, već da ide u sudski proces. U međuvremenu je bilo sedam sudskih procesa i okončan je onako kako je okončan", rekao je premijer.

Đukanović je rekao da bi pogrom na Vladu Crne Gore bio u slučaju da se sporazumjela "sa čovjekom nezgodnog prezimena".

"Pretpostavljam da je to u dobroj mjeri opredijelilo tadašnju Vladu, kojom nisam predsjedavao, da ide u sud i pokloni povjerenje sudskoj vlasti", rekao je Đukanović, navodeći da se ovo pitanje otvara da bi bio doveden u moralno nezgodnu situaciju.

Đukanović je rekao da bi bio najsrećniji kad se niko nikad ne bi sudio s državom.

Premijer je rekao i da nije neko ko potencira svoje zaloge, a kamo li da ih kvalifikuje kao istorijske. On je rekao da građani najbolje znaju ko je i koliko činio za Crnu Goru.

Danilović: Politički oholo govoriti da nema rezultata zbog istorijske zaostalosti

Poslanik Demosa Goran Danilović poručio je premijeru da je ozbiljna politička oholost govoriti o tome da za 27 godina vladavine nije uspio da ostvari rezultate zbog istorijske zaostalosti Crne Gore. 

"Šteta što ne možete da odete u prošlost i otvorite Prvu banku i obajsnite Savi i Danilu da krenu integrativnim procesima i da objasnite Šćepanu Malom kakve su njegove zablude i da je trebalo raditi drugačije da bi nam danas bilo lakše", kazao je Danilović.

-Juče ste nas ubjeđivali da nijeste bili na Dubrovniku, a možda i nijeste. Ali, bili ste na Neretvi gdje sam i ja bio. Znamo dokle ste išli i dokle ste nas predvodili. Vaš najveći protivnik u odbrani neodbaranivog je dugogodišnii predsjednik Vlade i države Milo Đukanović", rekao je poslanik Demosa poručujući premijeru da devedesetih mir u Crnoj Gori nije očuvao on, već dogovor.

Đukanović: Konačno smo spoznali šta su naši nacionalni interesi

Predsjednik Vlade je odgovorio da građani znaju ko je koliko dobra činio za Crnu Goru, te da neće dozvoliti da mu Danilović kaže da je "ona druga Crna Gora doprinijela miru".

"Jeste, doprinijela je formirajući Sedmi bataljon i prozivajući NATO savez zašto nas ne bombarduje", napomenuo je on.

Đukanović je odgovorio da ne priziva viševjekovnu zaostalost Crne Gore da bi opravdao Vladine neuspjehe, Naprotiv, dodaje on, smatram da je Vlada uspješno radila.

On je kazao da je pravo vrijeme da Crna Gora još snažnije naglasi šta su njeni nacionalni interesi.

"Kada sam 1999. godine na početku bombardovanja kazao da Crna Gora vođena svojim nacionalnim interesima kaže da to nije njen rat, od vaših političkih istomišljenika sam ocijenjen kao izdajnik. I Sava i Danilo su imali iste probleme koje Crna Gora ima i danas. Imali su probleme sa onima koji su izraz istog političkog kontinuiteta kojem i Vi danas pripadate", poručio je premijer i dodao da je jako važno posvetiti se nacionalnim interesima.

"Crna Gora je konačno spoznala šta su njeni nacionalni interesi i spremna je da ih slijedi. Kakav god bio ishod glasanja o povjerenju Vladi, više u pitanje ne mogu doći nezavisnost, stabilnost i evroatlantske integracije Crne Gore", istakao je Đukanović.

Jasavić: Glasaćemo pravedno

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, kazala je da plan koji je ta partija ponudila kao rješenje za izlazak iz političke krize, nudi da ne postoje podjele "na naše i vaše, da svi građani moraju biti naši i da u Crnoj Gori ne budu dvije Crne Gore".

On je istakla da će Pozitivna Crna Gora donijeti pravednu odluku, te da će glasati po savjesti. Ovaj plan neće dozvoliti da se po Crnoj Gori ćeraju popovi", rekla je Jasavić, navodeći da plan nudi da građani i narodi u zemlji postanu ravnopravni.

Plan, navodi Jasavić, nudi pravdu za Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Hrvate, Albance i ostale u Crnoj Gori. "Ovaj plan nudi da imamo konačno fer priču i da se odmjerimo. Ako vlast nije dobijena na poštenim izborima, sudove te zemlje ne mogu pravični, ni tužioci nezavisni", rekla je Jasavić, navodeći da povjerenje Vladi ne zavisi od Pozitivne Crne Gore, već od same Vlade Crne Gore i premijera.

Đukanović je poručio da će se o prijedlogu Pozitivne odrediti u završnoj riječi i ponovio da ne pristaju na prelaznu Vladu.

"I nama je bilo potrebno da čujemo šta Pozitivna podrazumijeva pod planom za prevazilažene krize i o tome ćemo se izasniti. Nemoj da o tome pravimo enigmu", kazao je premijer.

Pitanje povjerenja Vladi Crne Gore već danima je u žiži interesovanja crnogorske, ali i regionalne javnosti. Nakon 18 godina zajedničkog djelovanja, koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) je završena. Prethodnih dana, crnogorska javnost bila je svjedok žestokih rasprava lidera ovih partija, Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Kako bi Đukanović obezbijedio većinu u parlamentu, potrebna mu je podrška četiri poslanika opozicije, s obzirom na to da je vladajuća SDP odlučila da glasa protiv. Izvjesno je da sve zavisi od opredjeljenja poslanika opozicione Pozitivne Crne Gore, kojih je četvoro u parlamentu.

Dok poslanici Demokratskog fronta mjesecima bojkotuju sjednice Skupštine tražeći prelaznu vladu, Pozitivna Crna Gora predstavila je plan o prevazilaženju političke krize. Plan je ponuđen strankama vlasti i opozicije.

Ova stranka zahtijeva da u Vladu Crne Gore uđu predstavnici opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore. Zahtjev Pozitivne je i da se proširi nadležnost skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kao i formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od predstavnika vlasti i opozicije.

Pozitivna traži i da se implementiranjem izbornog zakonodavstva omogući članovima Državne izborne komisije, Agencije za antikorupciju i Državne revizorske institucije da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti. U planu za prevazilaženje krize, navedeno je da prioritet Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahtjevajući da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odjeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu. Navodi se i da ne mogu obavljati aktivnosti službenici i funkcioneri Vlade i ostalih državnih organa za koje je pokrenuta tužilačka istraga ili sudski postupak za djelo korupcije. 

Taj plan Pozitivna Crna Gora uputila je svim političkim subjektima.

Do sada nijedna stranka nije eksplicitno prihvatila niti odbila plan Pozitivne za prevazilaženje političke krize, osim opozicionog Građanskog pokreta URA, koji je odbio prijedlog. Pozitivna je o planu razgovarala sa predstavnicima DPS-a, koji ukoliko prihvati plan, može računati na podršku ove partije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.