Koliko sklekova sa tapšanjem možete da uradite?
Foto: Shutterstock

Testirajte svoje mogućnosti

Koliko sklekova sa tapšanjem možete da uradite?

Izgradite maksimalnu snagu gornjeg dijela tijela i testirajte svoje mogućnosti!

Iznad prosjeka: 5 sklekova sa tapšanjem

Uobičajeno: sklekovi bez tapšanja

Moćan gornji dio tijela ne izgleda dobro samo kada ne nosite majice, već pomaže da svoju snagu iskoristite u svakodnevnim situacijama.

"I daje vam prednost u većini sportova, bilo da se trudite da pobijedite u fudbalu ili karateu", kaže svjetski rekorder u dizanju tegova Dejvid Dellanave.

Sklek sa tapšanjem podrazumijeva eksplozivnost i snagu, predstavlja i tradicionalni pokret i ultimativni test snage gornjeg dijela tijela.

TEST

Namjestite se za poziciju skleka, sa tijelom ispravljenim od glave do pete. Spustite se dok vam grudi ne dođu do 8 centimetara iznad podloge. Odgurnite se eksplozivno podižući ruke sa poda. Pljesnite u vazduhu, ali se trudite da sve vrijeme održite svoje tijelo ispravljenim i da se vratite u početnu poziciju.

ŠTA AKO NE MOŽETE DA PLJESNETE?

Ne možete da pljesnete?

Radite sklek na steperu

Dodajte ovu vježbu svojoj dnevnoj rutini treninga i radite je sa rukama podignutim na steperu, što smanjuje opterećenje. Uradite tri serije od pet ponavljanja, a kada postane lako, spustite steper na niže. 

Bacanje medicinke u klečećem položaju

Kako biste dobili veću snagu i moć, radite vježbu bacanja medicinke u klečećem položaju: spustite se na koljena nasuprot zidu, držite medicinku u visini grudi i bacite je direktno ispred vas na zid.

Uhvatite je i ponovite, a sveukupno uradite tri serije po 10 ponavljanja.

"Cilj je maksimalna snaga", kaže Delanave, "pa započnite tako što ćete loptu bacati najmanje 3,6 metara."

Menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.