Ilustracija

Naučnici pojasnili

"Nismo pronašli vanzemaljce zato što su svi već mrtvi"

Razlog za to što još uvijek nismo pronašli vanzemaljske oblike života na drugim planetama je zapravo prilično depresivan - zato što su oni već mrtvi, tvrde naučnici.

Istraživači sa državnog univerziteta u Australiji objasnili su da je okruženje na drugim planetama toliko okrutno da, u trenutku kada se možda i pojavi novi život, on vjerovatno vrlo brzo bude istrijebljen. 

"U svemiru se najverovatnije nalazi veliki broj planeta na kojima su uslovi za nastanak života povoljni, tako da većina naučnika smatra da bi trebalo da budu pune vanzemaljaca", navode istraživači s univerziteta u Australiji. 

"Ali, novi život je vrlo krhak, tako da vjerujemo da rijetko kad ima priliku i dovoljno vremena da preživi.” 

Većina okruženja na drugim planetama su nestabilna. Da bi planeta bila pogodna za življenje, neophodni su voda i ugljendioksid kako bi temperatura površine bila stabilna. 

Istraživači su ovo mišljenje zasnovali na osnovu onoga što znamo o Veneri, Marsu i Zemlji. Oni smatraju da se život na Zemlji razvio vrlo brzo, što znači da je stabilnost temperature uspjela da bude ostvarena. 

"Ovo što se dogodilo na Zemlji je čista sreća i velika je mogućnost da se nije dogodilo ni na jednom drugom mjestu", navode istraživači.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.