NASA traži astronaute: Kako postati kandidat za putovanje u svemir? (VIDEO)
Ilustracija

Rok za prijavu je 18. februar

NASA traži astronaute: Kako postati kandidat za putovanje u svemir? (VIDEO)

Za sve one koji su kao djeca maštali da postanu astronauti i putuju u svemir, imamo dobre, ali i loše vijesti.

Dobra vijest je da američka svemirska agencija NASA zapošljava i trenutno traži nove ljude, a ukoliko postanete kandidat za astronauta, mogli biste zaraditi do 144.566 dolara godišnje.

Rok za prijavu je 18. februar.

A koje su loše vijesti? Činjenica da većina nas običnih smrtnika ne ispunjava uslove da bi postali astronauti.

Stručnjaci u NASA-i pregledaju na hiljade prijava. Prijaviti se mogu samo državljani Sjedinjenih Američkih Država, a oni moraju imati savršen vid i diplomu iz inžinjerstva, matematike, biologije ili fizike.

Pored toga, morate imati barem tri godine iskustva u povezanim aktivnostima kao što je najmanje 1.000 sati pilotiranja nekom letjelicom. Naravno, ne smijete imati strah od visine, niti problem s tim da imate cimere. 

Budući NASA-ini astronauti moraju proći rigorozne psihofizičke testove i pripreme, a ne smiju biti ni previsoki, ni preniski, nego prosječne visine kako bi stali u svemirsko odijelo.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.