Otkriven uzrok raka jajnika?

Najnovija istraživanja

Otkriven uzrok raka jajnika?

Žene koje imaju anomaliju na genu BRIP1 imaju tri puta veću mogućnost da im se razvije rak jajnika, ukazuje najnovije istraživanje.

Promijenjen gen već je prepoznat kao predisponirajući činilac tog karcinoma, ali je ovo prvi put da je opasnost prikazana u brojkama, u istraživanju objavljenom u glasniku Američkog instituta za rak. 

"Kod oko 18 na 1000 žena se razvije rak jajnika ali opasnost raste na 58 žena od 1000 kod onih koje imaju tu anomaliju", bilježe u saopštenju britanski stručnjaci koji su sproveli to istraživanje. 

Težak za dijagnostikovanje jer se simptomi pojavljuju u uznapredovalom stadiju bolesti a mogu se i pripisati drugim patologijama (umor, nadutost, trbušna ili karlična bol), rak jajnika najsmrtonosniji je među ginekološkim karcinomima. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uzrok je oko 150.000 smrtnih slučajeva.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.