Ovo su najprljavije turističke atrakcije na svijetu (FOTO)
“Zid žvaka” u Sijetlu

Top 5

Ovo su najprljavije turističke atrakcije na svijetu (FOTO)

Da li biste ljubili kamen? A skulpturu? Lijepili žvakaće gume naokolo i pritom sve to radili kao turisti? Odgovor je vjerovatno ‘ne’, ali da se nađete na nekom od ovih mjesta, ko zna da li biste do kraja ispoštovali svoju odluku…

Kamen dvorca Blarni, Irska

 

Foto: Brian Rosner / Flickr.com 
 

Legenda kaže da će svako ko poljubi ovaj kamen uživati u sreći pet godina. Problem je samo što ga godišnje poljubi čak 400 hiljada ljudi, pa se na ovaj način turisti ljube s mnogima! Dosta dugo ova aktivnost je bila i opasna jer su turisti mogli da propadnu kroz rupu u dvorcu u kojem se kamen nalazi. Taj problem danas više ne postoji, kamen je osiguran, pa je na turistima samo da se sagnu i poljube ga.

 

Palac Džona Harvarda, SAD

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Ispred jednog od najuglednijih univerziteta na svijetu, Harvarda, nalazi se spomenik njegovom osnivaču Džonu Harvardu. Legenda kaže da studenti prije ispita treba da dodirnu Harvardovu cipelu kako bi položili, ali se za taj običaj svuda pročulo, pa danas to rade i turisti. 

Iako će sutra biti ugledni članovi društva, studenti navodno pod okriljem noći po statui i uriniraju. Znajući to, može se zaključiti da očigledno i nije neka sreća dodirnuti Harvardovu cipelu.

 

Grob Oskara Vajlda, Pariz

 

Foto: Luke McKernan / Flickr.com 
 

Kontroverzni irski pisac, autor Dorijana Greja i 'enfant terrible' svog vremena, sahranjen je na groblju Pere Lachaise u Parizu. Već sam izgled groba je poseban, a od Vajldove smrti 1900., posjetili su ga milioni ljudi. Veliki dio poštovalaca iz nekog razloga odlučio je da namaže usne crvenim karminom i poljubi grobnicu, tako da je grob do sada dva puta temeljno čišćen i obnavljan. Iz tog razloga, uprava groblja odlučila je prije pet godina da grob zaštititi staklom.

 

Bulevar slavnih, Los Anđeles

 

Foto: Ana Paula Hirama / Flickr.com 
 

Ovdje se nalazi više od 200 otisaka šaka i stopala slavnih osoba, a staza predstavlja jedno od najposjećenijih mjesta u ‘gradu anđela’. Turisti rado upoređuju veličinu svojih šaka i stopala sa slavnim zvijezdama, ali niko tom prilikom ne koristi nikakvo dezinfekciono sredstvo poput vlažnih maramica ili tečnog sapuna.

 

“Zid žvaka” u Sijetlu

 

Foto: jareed / Flickr.com 
 

Zid pozorišne zgrade u blizini pijace Pajk Plejs prepun je žvakaćih guma, a tradicija je počela 1993. godine, kad su se gledaoci, čekajući u redu, rješavali žvaka tako što su ih lijepili po zidu. Nedavno je sprovedeno temeljno čišćenje, a turisti su nakon toga opet mirno nastavili sa lijepljenjem.

Punkufer.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.