Ovo su najbezbjedniji automobili u 2015. (FOTO)
Volvo XC90

Top 3

Ovo su najbezbjedniji automobili u 2015. (FOTO)

EuroNCAP je sumirao rezultate testova iz 2015. i proglasio pobjednike u oblasti bezbjednosti u osam kategorija.

Svake godine nezavisna organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbjednosti vozila na evropskom tržištu ispituje na desetine novih modela. 

Nakon izvršenih testova sudara i analize elektronskih sistema asistencije, automobili se ocjenjuju u četiri oblasti: bezbjednost odraslih putnika, bezbjednost djece u vozilu, bezbjednost pješaka i bezbjednosni sistemi asistencije vozaču. 

Na osnovu dobijenih rezultata u sve četiri kategorije, vouilu se dodjeljuje konačna ocjena svedena na broj zvjezdica (1-5). 

S obzirom da se modeli različitih klasa ne mogu direktno upoređivati samo pomoću dodijeljenih zvijezdica, EuroNCAP na početku svake godine daje pregled najbezbjednijih vozila po kategorijama za prethodnu kalendarsku godinu. 

Sva testirana vozila u 2015. podijeljena su u osam kategorija, a pojedine klase su izostavljene jer je u godini koja je iza nas ispitan isuviše mali broj modela iz tih automobilskih segmenata.

Za najbezbjedniji u klasi velikih SUV modela proglašen je Volvo XC90.

foto: caranddriver.com

Najsigurniji mali SUV u 2015. bio je Mercedes GLC (nasljednik "kockastog" GLK).

Među velikim porodičnim automobilima titulu najbezbjednijeg u klasi odnio je novi bazni model kompanije Jaguar, limuzina XE.

foto: jaguar.co.za

Prema EuroNCAP-u, najbolju zaštitu u klasi malih porodičnih vozila obezbjeđuje luksuzni kompaktni hečbek Infiniti Q30.

U kategoriji koja je možda i najinteresantnija za ljubitelje četvorotočkaša u Srbiji -takozvana "supermini" ili klasa gradskih automobila - titula najbezbjednijeg u 2015. pripala je novoj Hondi Jazz.

Veliki MPV automobil koji pruža najbolju zaštitu u poređenju sa ostalim novim srodnim modelima na evropskom tržištu je Ford Galaxy, dok je isto zvanje u kategoriji malih MVP vozila dodijeljeno modelu VW Touran.

foto: blogspot.com

Na kraju, najbezbjedniji model u klasi "roadster sport" je Mazda MX-5.

Važno je napomenuti da je uprkos pooštravanju kriterijuma iz godine u godinu i u 2015. najveći procenat testiranih modela osvojio maksimalnih 5 zvjezdica i da su razlike u bezbjednosnim osobinama najbolje ocijenjenih automobila veoma male. 

U komentarima možete navesti da li i koliko razmišljate o bezbjednosnim karakteristikama vouila prilikom kupovine novog ili polovnog automobila?

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.