Đalovića pećina  raj za avanturiste, ali i za samo stanovništvo (Foto)

Pravi biser prirode

Đalovića pećina raj za avanturiste, ali i za samo stanovništvo (Foto)

Turistička ponuda Crne Gore je kao zatvorena kutija. Iako mislite da znate sva najljepša mjesta, uvijek se “otvori” prilika za nešto novo, koja i turiste, ali i samo stanovništvo - oduševi.

Sakrivene i nedovoljno afirmisane pećine, poznate su samo pravim zaljubljenicima u prirodu, koji im se uvijek vraćaju.

U Crnoj Gori postoji veliki broj pećina koje su nedovoljno istražene, a jedna od njih je i Đalovića pećina, koja se nalazi 40-tak kilometara od Bijelog Polja. Duga 17,5 kilometara, ovaj pravi biser prirode, je prema mišljenju speleologa, najperspektivnija i najljepša pećina u našoj zemlji, a zbog svojih osobinosti, proglašena je i spomenikom prirode.

Đalovića pećina je po mnogima, jedna od najljepših pećina u Evropi, a ujedno je i najduža u Crnoj Gori. Njeno istraživanje je trajalo 25 godina.

tobijelopoljemeSmještena u Đalovića klisuri, u kanjonu rijeke Bistrice, ovoj pećini se može prići sa nekoliko strana. Karakteriše je veliki broj prolaza, galerija i odaja, te se može podijeliti na četiri dijela. Avanturistima i pravim zaljubljenicima u prirodu, veliki je izazov da je istražuju, jer ona nudi mnogo toga.

Stručnjaci su do sada istražili 11 750 metara Đalovića pećine, i kako smo već napomenuli, i podijelili ga na četiri dijela, i to: Kanal sa jezerima, Veliki lavirint, Dugi kanal, i na prolaze koji spajaju donje i gornje galerije.

Ali, ni to nije sve. Svaki od ovih djelova karakteriše jedinstvena ljepota i speleološka otkrića, koji se rijetko gdje mogu uočiti i pronaći. Npr. Kanal sa jezerima ima veliki broj jezera, od kojih su neka stalna, a neka povremena. Ne treba zaboraviti nistalaktite i stalagmite, kojih na ovom području ima u velikom broju. Kako navodi sajt northernexposure.me, “Veliki” i “Mali” lavirint čini splet kanala različitih dimenzija, a mnogi ovaj dio pećine smatraju najljepšim, jer se tu može vidjeti najveći broj pećinskih ukrasa različitih oblika i boja.

Treba napomenuti i to, da u odnosu na sve ostale djelove pećine, dominira “Veliki kanal”, koji je prosječno širok osam, a visok 20 metara, a da na pojedinim mjestima visina  dostiže čak 60 metara, tako da bi se, kako navodi sajt northernexposure.me, ovdje mogla izgraditi višespratnica.

Smještena u svojoj netknutoj prirodi, pećina mnogima predstavlja još veći izazov i u isto vrijeme divljenje.

bijelopoljemontenegrotravelKako je najlakše doći do Đalovića pećine: jedan put je dolinom Bistrice do manastira Podvrh, koji je od bjelopoljske opštine udaljen 24 kilometra. U nastavku slijedi pješačenje, i to u trajanju od oko dva sata, stazom koja ide uzvodno rijekom Bistricom i suvim koritom klisure, i to u dužini od tri kilometra.

Do pećine možete doći i od sela Đalovići, koje je od Bijelog Polja udaljeno 48 kilometara. Naime, pješačka staza od ovog sela, vodi u suvi dio Đalovića klisure. Kako su objasnili na sajtu Turističke organizacije Bijelo Polje, visinska razlika između klisure i površi na kojoj se selo Đalovići nalazi, iznosi oko 450 metara.

Na području Crne Gore, ima preko 10 000 pećina, koje svakako mogu biti veliki turistički potencijal, samo ako se na pravi način promovišu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.