Obnovljen spomenik junacima Mojkovačke bitke
Foto: mojkovac.montenegro.travel.me

Na 100. godišnjicu

Obnovljen spomenik junacima Mojkovačke bitke

Ministarstvo kulture je, kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2015. godinu, pored ostalih projekata finansiralo i projekat Sprovođenje konzervatorskih mjera na Spomeniku posvećenom poginulim junacima Mojkovačke bitke, u Mojkovcu. Za realizaciju projekta, kako saopštavaju iz Ministarstva, obezbijeđeno je 20 hiljada eura.

Spomenik je podignut 1966. godine u čast obilježavanja 50 godina Mojkovačke bitke i predstavlja monumentalno umjetničko i arhitektonsko ostvarenje vajara Draga Đurovića i arhitekte Mirka Đukića.

Zbog svog kulturno-istorijskog značaja, Spomenik ima status kulturno dobro.

Na Spomeniku je ispisan tekst: “Ginuli su za slobodu i bratstvo zato i danas žive 1915-1916”.  

Kako kažu iz Ministarstva, Spomenik je bio u lošem stanju, pojedini elementi kompleksa su nedostajali, a prijetila je opasnost i od urušavanja. Zbog lošeg stanja ovog izuzetno značajnog spomen-obilježja, Polimski muzej iz Berana, koji je kao realizator izabran po Javnom pozivu, sproveo je konzervatorska istraživanja, uradio konzervatorski projekat i na osnovu istog izvršio konzervatorske mjere, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Učešće u realizaciji ovog projekta, doprinos je Ministarstva kulture obilježavanju 100 godina od Mojkovačke bitke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.