Ova namirnica je odličan prirodan lijek protiv kandide
Ilustracija

Ljekoviti začin

Ova namirnica je odličan prirodan lijek protiv kandide

Riješite se neugodnih simptoma gljivične infekcije pomoću ljekovitog začina.

Kurkuma se u narodnoj medicini od davnina primjenjivala za liječenje brojnih zdravstvenih problema. Naime, pokazalo se kako se ova biljka ponaša kao antiupalno sredstvo i kao sjajan antioksidans. Danas se ova biljka koristi u kozmetici, lijekovima, kao i pri kuvanju. Može se upotrebljavati za zaštitu od sunca ili pesticida. Ova je biljka se preporučuje za probavne smetnje, čireve, rane i kožne bolesti kao što su ekcem i svrab.

Istraživanja o kurkumi i kandidi

Istraživanje sprovedeno u Brazilu je pokazalo kako je kurkuma bolje antigljivično sredstvo od nekih lijekova. Kurkuma djeluje tako da sprečava prijanjanje kandide. Istraživanje je pokazalo kako je oralna konzumacija ove biljke veoma korisna za liječenje raka debelog crijeva.

Uzroci infekcije kandidom

Infekciju kandidom uzrokuje bujanje gljivica u crijevima. One mogu izazvati gasove, nadutost, lošu probavu pa čak i hronične bolesti. Kandida se često pojavljuje kod gotovo 50 posto populacije. Bujanje gljivica može biti izazvano konzumiranjem antibiotika ili konzumacijom šećera. Alkoholna pića takođe izazivaju "cvjetanje" kandide kao i plivanje u kloriranim bazenima. Širenju kandide pogoduje i stres te pilule za kontracepciju.

Izvor: ordinacija.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.