Kako da vam kuća miriše i bez upotrebe svijeća?
Ilustracija

Kako da vam kuća miriše i bez upotrebe svijeća?

Ako želite mirišljavi dom ne morate uvijek da posežete za aromatizovanim svjećicama čiji miris nekad zna da bude i preintenzivan ili vještački. Donosimo dvije ideje kako da vaš dom odiše najfinijim, prirodnim, tako posebnim mirisom.

1. Mirišljava sijalica
Listićima začinskog bilja, na primjer ruzmarina ili nane, protrljajte nezagrijanu sijalicu. Kada se sijalica zagrije počeće da se širi ugodan, svjež miris koji će da ispuni cijelu prostoriju. Sijalicu možete i lagano poprskati omiljenim parfemom što će imati isti učinak. Samo pazite da je sijalica potpuno hladna jer ako se miris nanosi na ugrijanu sijalicu ona može pući.

2. Mirišljave tegle
Pomiješajte omiljene mirise u tegli (voće i povrće narežite na kriške), dodajte vode do vrha, zatvorite poklopcem i držite u frižideru do upotrebe. Kada želite da ga upotrebite, sadržaj tegle izlijte u tiganj, stavite na laganu vatru i pustite da vri dok miris ne ispuni vaš dom dodavajući vodu u tiganj po potrebi.

Prijedlozi za kombinacije mirisa:

- narandža, cimet i karanfilčić
- limun, ruzmarin i ekstrakt vanile
- limeta, majčina dušica, nana i ekstrakt vanile
- narandža, đumbir (svježi ili u prahu) i ekstrakt badema
- grančice bora ili čedra (ili druge mirišljave grančice), listovi lovora i muškatni oraščić

Mirišljave tegle mogu biti i lijep dar za predstojeće praznike.

CdM

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.