Evo kako da spriječite iritaciju kože posle brijanja
Ilustracija

Savjeti

Evo kako da spriječite iritaciju kože posle brijanja

Ukoliko posle svakog brijanja morate da borite protiv crvenila i bubuljica, primijenite sljedeće savjete.

"Brijanje je proces koji ne pogađa samo dlačice, već i kožu", kaže Džošua Cajher, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odjeljenju za dermatologiju bolnice Mount Sinai. Stoga morate da budete pažljivi tokom brijanja i da izbjgnete iritaciju kože:

ISTUŠIRAJTE SE

"Topla voda će omekšati dlačice i kožu, što će smanjiti iritaciju usljed brijanja i moguće posjekotine", kaže Cajher.

NASAPUNJAJTE SE

Utrljajte kremu za brijanje na lice i vrat kružnim pokretima i ostavite da odstoji dva minuta. Sapunica će olakšati brijanje i omekšati dlačice. Mrzi vas da stavljate kremu za brijanje? Samo pomislite kako će brijanje suve kože oštetiti vašu kožu, izazvati pojavu bubuljica i iziritirati kožu.

MIJENJAJTE BRIJAČ

Ako osjećate bilo kakvu nelagodnost na koži dok se brijate, bacite brijač i zamijenite ga novim. "Mnogi muškarci koriste stare brijače, koji im stvaraju male poderotine na kožu što može biti veoma neprijatno", kaže Džefri Benabio, direktor zdravstvene ustanove Kaiser Permanente.

PRATITE UPUSTVA

Najdebljim dlačicama dajte najviše vremena da omekšaju. Stoga počnite brijanje od strana vaše brade, onda se fokusirajte na vrat i vilicu, završavajući sa brijanjem brkova.

PRATITE TOK

Brijanje suprotno od rasta dlake će vam možda pružiti najbrže brijanje, ali će povećati iritaciju dlake i izazvati zasijecanje dlaka ispod površine kože. Kada dlačice bude ponovo rasle, postaće zarobljene, kovrdžaće se unazad i rasti unutra što će izazvati upalu, crvene bubuljice koje će se još više iziritirati sljedeći put kad se budete brijali.

Budući da dlačice u različitim regijama lica rastu u drugačijim pravcima, koristite ogledalo umjesto da se brijate na slijepo.

NEMOJTE DA PRITISKATE

Ne morate da pritiskate da biste se lijepo obrijali, jer će to samo povećati iritaciju kože. Kako biste izbjegli prejako pritiskanje, možete da koristite vribrijajući brijač koji će smanjiti pritisak koji koristite dok se brijete.

ISPERITE I PONOVITE

Isperite brijač pod toplom vodom na svakih nekoliko poteza kako biste očistili brijač od suvišnih dlačica i kreme za brijanje, što možete da izazove iritaciju. Nemojte da lupate brijačem po lavabou kako ne biste oštetili oštricu. Kada ste konačno obirijali svu površinu kože, nanestite kremu nakon brijanja kako biste ubrzali proces zarastanja kože i i njegovali svoju kožu.

Menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.