Internet proslavio 25. rođendan
Ilustracija

Internet proslavio 25. rođendan

Prva web stranica koju je osnovao Tim Berners Li juče je proslavila 25. godišnjicu postojanja. Napravljena je 1990. godine u laboratoriji Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN).

Prvu web stranicu napravio je 60-godišnji britanski stručnjak za informatiku Tim Berners-Li sada već davne 1990. godine dok je bio član istraživačkog tima Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN). Interesantno, navedena web stranica postoji i danas. 

Ta jednostavna ideja - link - transformisala je politiku, razvlastila mnoge vlade, dovela do osnivanja najpoznatijih biznisa u svijetu i nepovratno promijenila naše društvene interakcije sa svijetom. 

Kada je Berners-Li napravio prvu web stranicu, "internet" je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile vojne službe i akademske institucije. 

Njegov prijedlog je trebalo da omogući lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata. 

"Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjuterima i morali ste uvijek i iznova da se prijavljujete da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", kaže Berners-Li. 

Danas, ovaj naučnik zastupa tezu da internet i informacije moraju biti dostupne svima. Voditelj je nekoliko kampanja protiv cenzure internet stranica u vlasništvu vlada. 

Ukoliko posjetite CERN tamo ćete vidjeti originalni NeXT kompjuter na kojem je Berners-Li napravio prvu web stranicu.

Izvor: HR.N1

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.