Ove četiri fitnes dicipline će vas podmladiti (FOTO)
Ilustracija

Isprobajte

Ove četiri fitnes dicipline će vas podmladiti (FOTO)

Ako ste sportski tip ali ne volite tradicionalno vježbanje, ovaj novi fitnes je kao stvoren za vas. Pokušajte potpuno da zbunite tijelo, a mozgu zadate neku sasvim novu prepreku, tj. preponu koju mora da smisli kako da preskoči.

Parkour

Parkour je disciplina koja se razvila iz određenog treninga francuske vojske, koja podrazumijeva kurs zaobilaženja prepreka (prevod na francuski glasio bi parcours du combattant). Ona podrazumijeva trčanje, skakanje, penjanje, prevrtanje, puzanje i sve vrste pokreta koji su potrebni da biste stigli od jedne tačke do druge kroz kompleksno okruženje i brojne već postojeće prepreke, bez dodatne opreme i to na najbrži i najefikasniji način.Pomoći će vam da ojačate, povećat ćete agilnost i svijest o prostoru oko sebe jer ćete morati da zaobilazite/preskačete/provlačite se kroz sve prepreke „spoljnjeg svijeta“, kao što su zgrade, ograde, zidovi…Svakako će vam porasti odlučnost i brzina. Velika prednost jeste to što najveći dio vremena provodite napolju na svježem vazduhu.

Hajdrospining

Kako bi bilo dobro da vozite bicikl, a da se uopšte ne oznojite? Ovo je moguće jedino ako ste sve vrijeme mokri, tj. pod vodom. Časovi Hajdrospininga izgledaju tako što je gomila statičnih bicikala poronjena u bazen. Sa jedne strane, zahvaljujući vodi, ne osjećate težinu sopstvene mase i nema podešavanja brzine/opterećenja na samoj spravi. Sa druge strane, sve vrijeme dok vozite, morate da se borite sa otporom vode na nogama i tijelu, a to je ono što čini ovu disciplinu dosta teškom. Tokom treninga vozite i stojeći i sjedeći, malo se rukama oslanjate na bicikl, ali u nekim trenucima i ne jer radite razne pokrete rukama, što pod vodom, što van nje.

Aerial joga

Sa Aerial jogom osjetit ćete se kao da ste u bestežinskom stanju. Ova disciplina nastala je nedavno u Njujorku, a već je praktikuje cijeli svijet. Tijelo postavljate u klasične joga poze, ali sve to radite oslonjeni na veliku platnenu traku koja visi sa plafona, a vi u/na njoj. Ne brinite da li ćete pasti, ona je osigurana lancima i karikama za plafon i može da nosi i do 300 kg. Tijelo vam jača, svijest o njemu postaje veća, mozak se smiruje i maksimalno fokusira na vježbu koju izvodite dok vi ležite, sjedite, stojite uspravljeni ili visite sa te „ljuljaške“. Gravitacija vam pomaže da se opustite, vratite tijelo u ravnotežu i probudite čula. A pošto traka nosi veliki dio vaše težine, kičma se ekstremno opušta.

Fitnes Bare

Hibrid nastao kombinacijom pilatesa, baleta i treninga snage naziva se Fitnes Bare. Podrazumijeva vježbe koje kao rekvizit koriste horizontalnu, baletsku šipku. Kao i sve baletske vježbe, ovaj vid fitnesa fokusira se na držanje (nije važno samo da izvedete vježbu, već je bitno i kako izgledate dok to radite, tj. potrebno je da budete pravi kao strijela), oblikovanje donjeg dijela tijela i povećavanje fleksibilnosti mišića. Dodatni bonus je što taj element plesa zahtijeva veliku disciplinu, a pomaže i u razvijanju samosvijesti u ekspresiji sopstvenog tijela. Nećete izgubiti kilograme, ali ćete zategnuti svaki mišić.

Pol Dens

Za razliku od gornje discipline koja koristi horizontalnu šipku, ova koristi vertikalnu. Ovaj vid rekreacije tijela, nažalost, ima vrlo lošu reputaciju iako je u pitanju veoma ozbiljan i naporan trening. Potiče od drevnog indijskog sporta Malakhamba, koji podrazumijeva izvođenje gimnastičkih pokreta na uspravnoj šipci. Težina Pol Densa jeste u tome što je cijelo tijelo u svakom trenutku uključeno u svaku vježbu i odmora mišića nema. Koristite težinu sopstvenog tijela koje prilikom izvođenja vježbi morate savršeno da kontrolišete jer biste u suprotnom skliznuli sa šipke. Osim velike snage, stiče se i fleksibilnost, gracioznost i fluidnost pokreta. Poboljšava se koordinacija i tijelo postavlja u savršen balans.

Kangu Džamps

Ovaj vid rekreacije momentalno asocira na rečenicu iz crtanog filma: „Kako da te uhvatim, kada stalno skačeš?”, i to je ono što se ovdje radi. Skače se u posebno dizajniranoj obući sve vrijeme. Kangu Džamps je osmislio kanadski doktor Gregory Lektam koji je imao za cilj da se ljudima sa posttraumatskim oštećenjima pruži neki vid sporta i rekreacije. Ovaj vid rekreacije preporučuje se onima koji su imali povrede na nivou stopala i/ili koljena, a i onima koji imaju bolove u leđima. Specijalna obuća štiti zglobove jer ih oslobađa trauma koje se stiču doskocima, tj. udarom, pritiskom težine tijela o podlogu. Ovim programom vježbanja sagori se 80 odsto više kalorija nego sa bilo kojom drugom rekreacijom jer je riječ o u intenzivnom kardio programu prilikom koga se izvode vježbe za jačanje i oblikovanje cijelog tijela. Vježba se uz glasnu i veselu muziku, tako da momentalno podiže adrenalin i popravlja raspoloženje. (Nezavisne)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.