Pet grešaka kod ručnog pranja veša kojim uništavate garderobu!
Ilustracija

Evo čega treba sve da se čuvate

Pet grešaka kod ručnog pranja veša kojim uništavate garderobu!

Plašite se da omiljenu majicu ne uništite u veš mašini, pa je perete na ruke? E pa ni tu nije sve sigurno! Evo čega treba sve da se čuvate ukoliko želite da sačuvate svoju garderobu.

1. Garderobu stavljate u lavabo (ili lavor) prije nego što ga napunite vodom
Razmišljajte o ručnom pranju rublja kao o kupanju garderobe. Kao što ne biste ušli u kadu prije nego što je napunite vodom, isto tako nemojte da stavljate pulover u lavabo prije nego što ga napunite vodom s deterdžentom. Mlaz vode koji "udari" u tkaninu može da je ošteti, a deterdžent je teže isprati kada se sipa direktno na garderobu.
Ispravno ćete uraditi ako napunite lavabo ili lavor mlakom ili hladnom vodom (slijedite upustva na etiketi) i dodajte preporučenu količinu deterdženta za osjetljivo rublje. Promiješajte deterdžent u vodi kako bi se u potpunosti rastopio, umočite tekstilni komad i lagano ga pritisnite prema dnu kako bi bio u potpunosti uronjen.

2. Presnažno trljate mrlje
Presnažno trljanje može da ošteti tkaninu, naročito ako je delikatna. Fleku tretirajte tako da vrhovima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Dok se komad natapa, nekoliko puta iscijedite vodu iz njega. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta da odstoji, a ako je garderoba jače zaprljana i malo više vremena.

3. Garderobu ispirete pod mlazom vode iz slavine
Na taj način delikatna garderoba može da se razvuče. Trebalo bi da je isperete na isti način na koji je perete, u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor. Znači, nakon što je garderoba dovoljno odstojala izvadite je pomoću obje ruke iz vode, položite u kadu ili na drugo mjesto, napunite lavor čistom vodom i lagano potapajte komad u vodi. Ako je potrebno vodu promijenite još jednom ili dva puta.

4. Cijedite vodu tako da zavrćete odjeću
Odjeća će se tako sigurno oštetiti, prije svega će izgubiti oblik pa će tkanina postati tanja. Garderobu ocijedite tako da je s obje ruke izvadite iz čiste vode i nježno stisnete da biste iscijedile što više vode možete. Zatim je položite na suvi peškir i rolajte zajedno s peškirom pritom je lagano stišćući. Na kraju je odrlojate.

5. Objesite veš da se suši
Da biste spriječili da se osjetljiva roba, naročito ona pletena, ne razvuče, uvijek je položite ravno da se suši. Pulovere i kupaće kostime položite na suvi peškir, a kada se jedna strana osušila okrenite na drugu da bi sušenje bilo ravnomjerno.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.