Čuvajte genitalije: Kad vam se ovo jednom desi, više nema povratka
Ilustracija

Obratite pažnju

Čuvajte genitalije: Kad vam se ovo jednom desi, više nema povratka

Otkrijte sedam najvažnijih činjenica o kondilomima, kako biste ostale zdrave tamo dolje!

Ukoliko su vam se u predjelu genitalija pojavile bradavice, odnosno kondilomi, znajte da niste sami i da je u pitanju zapravo veoma često stanje!

Samo u Americi, svake godine zabilježi se oko milion novih slučajeva genitalnih bradavica, a najveći problem jeste što su žene vjeruju u mnoge zablude kada je riječ o ovom stanju.

Zato otkrijte sedam najvažnijih činjenica o kondilomima, kako biste ostale zdrave tamo dolje!

 

1. Mogu da se pojave i nekoliko godina kasnije

Iako se obično pojavljuju nakon nekoliko nedjelja ili mjeseci nakon što ste se zarazili, moguće je da se pojave i nekoliko godina kasnije, objašnjava ginekolog Meri Džejn Minkin. Takođe, tu je i grozna vijest - HPV virus koji izaziva kondilome ne može da se izliječi u potpunosti, pa iako se bradavice uklone, postoji šansa da se ponovo pojave.

 

2. Ne otkrivaju se uvijek lako

Vjerovatno vrlo lako primjećujete promjene na svom tijelu, ali problem sa kondilomima jeste to što se javljaju na vrlo nedostupnim mjestima, na kojima ih nije lako uočiti. Takođe, pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, a neki mogu biti toliko sitni da su potpuno nevidljivi ljudskom oku. Najbolje je da za sve što primijetite, a niste sigurni o čemu se radi, ispričate svom ginekologu.

 

3. Trudnice moraju da budu veoma pažljive

Kondilomi mogu vrlo brzo da narastu ukoliko ste trudni, a u rijetkim slučajevima mogu da se prenesu i na bebu tokom porođaja, upozorava Minkin. Ukoliko čekate dijete, a imate kondilome, obavezno idite kod ginekologa - on će vam odrediti najbolju terapiju, s obzirom na vaše stanje.

 

4. Kondomi nisu sigurna zaštita

Genitalne bradavice mogu da se nastane u predjelu anusa, skrotuma i vulve, a kondomi prekrivaju samo veći dio genitalija, objašnjava ginekolog. Zapravo, bilo kakav dodir preko kože u genitalnom području sa zaraženom osobom dovodi vas u rizik da dobijete kondilome.

 

5. Pušenje može biti okidač

Još jedan u nizu razloga da prestanete sa ovom štetnom navikom - nikotin može da vam napravi probleme i u genitalnom području!

Jedna studija dokazala je da pušači imaju 23 odsto veći rizik da dobiju kondilome u odnosu na nepušače. Razlog tome, objašnjava Minkin, jeste to što pušenje oslabljuje imunitet, pa vaš organizam ne može da se izbori sa infekcijom onako kako to može tijelo nepušača.

 

6. Mogu se pojaviti i na drugim mjestima

"Kondilomi mogu da se pojave i u ustima i grlu, jer se mogu prenijeti putem oralnog seksa", upozorava Minkin i dodaje da njihova pojava na ovim mjestima veoma često prođe neopaženo, pa osoba nije ni svjesna da je zaražena. Veći problem jeste to što kada imate oralni seks sa osobom oboljelom od HPV virusa, znatno povećavate i rizik od raka grla.

Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.