Ruski naučnici otkrili vakcinu protiv raka
Ilustracija

Ruski naučnici otkrili vakcinu protiv raka

Naučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove efikasne načine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu. Ljekari su modifikovali dendritske ćelije, koje su dio imunog sistema.

Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga obolijevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze. Ruski naučnici su uspjeli da naprave vakcinu na bazi dentritskih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboljeli od raka dojke i jajnika primali su lijek tokom i poslije hemioterapije. Kod njih nisu zabilježena neželjna dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili ljekarima zbog recidiva tumora.

Novi lijek je efikasan i protiv hepatitisa B. Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena „preciznost“. Naime, ona utiče samo na inficirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.

U ovom institutu ističu da bi, prije svega, trebalo kupiti odgovarajuću medicinsku opremu i promijeniti zakonodavstvo u sferi zdravstvene zaštite, kako bi novi lijek dobili svi oni kojima je on neophodan.

Sputnik/Nezavisne

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.