Veliki asteroid ide ka Zemlji, direktan pogodak može da uništi cio kontinen

NASA upozorava

Veliki asteroid ide ka Zemlji, direktan pogodak može da uništi cio kontinen

Veliki asteroid veličine 0,7 kilometara u prečniku, zabilježen kao „SD220 2003“, mogao da se približi Zemlji na ne baš potpuno bezbjednu razdaljinu tokom ove nedelje, tvrde naučnici.

Asteroid SD220 2003, sa 0,7 kilometara u prečniku, predstavlja potencijalnu opasnost za planetu, javlja NASA.

Po svojoj prirodi, direktan pogodak džinovskog asteroida bio bi dovoljan da uništi cio kontinent, piše britanski list Ekspres.

„SD220 2003“ može biti čak i veći nego što su astronomi izračunali, jer se o ovom asteroidu ne zna mnogo. U stvari, dio njega može biti skriven u tami kosmosa, prenosi RTS pozivajući se na Sputnjik.

NASA koristi velike radio-teleskope i antene za snimanje slika iz svemira. Za izradu  fotografija koristi se antena u Kaliforniji dugačka 230 metara.

Antena emituje velike mikrotalase, koji se po sudaru sa stijenama vraćaju na Zemlju, gdje signale prima radio-teleskop u Zapadnoj Virdžiniji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.