Novogodišnje lampice ometaju Wi-Fi signal
ilustracija

Nova aplikacija

Novogodišnje lampice ometaju Wi-Fi signal

Britanski regulator Ofcom lansirao je u utorak novu aplikaciju kojom možete testirati kvalitet Wi-Fi signala u stanu ili kući, a pritom su upozorili kako bi za nisku brzinu mogle biti krive i trenutno aktualne novogodišnje lampice.

Uz aplikaciju su objavili i istraživanje koje navodi da bi 6 miliona britanskih domova moglo da ima puno bolji kvalitet signala.

Aplikacija prikuplja bežične signale kako bi vidjeli prolaze li podaci bez smetnji od routera do vaših telefona i prijenosnika.

Kao glavni razlog nedovoljno brze veze navode se interferencije raznih elektronskih uređaja, poput baby monitora, mikrotalasnih pećnica i – novogodišnjih lampica.

Nakon skeniranja ponudiće vam nekoliko savjeta da poboljšate signal:

1. Odmaknite router od drugih elektronskih uređaja. Naravno, u mnogim domovima je ovo teško izvjesti, ali interferencije iz televizora, monitora, kablova, zvučnika ili baby monitora koji emituju svoj signal mogu prouzročiti smetnje.

2. Prebacite router u drugi dio doma. Zidovi i namještaj mogu biti prepreka signal. Idealno je da vaš router bude u središnjem djelu stana i na stolu ili komodi.

3. Restart routera: Ovo nas često mrzi da radimo jer treba čekati da se sistem ponovno podigne, ali bolje i to nego nerviranje zbog sporog uploada

4. Koristite žicu ako možete. Signal preko žice putuje bolje i nudi kvalitetniju vezu pa neka vam ovo bude opcija za uređaje koji su stalno na istom mjestu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.