UPOZORENJE NA VIRUS: Budite pažljivi prilikom otvaranja sumnjivih email poruka!

“CRYPTOWALL”

UPOZORENJE NA VIRUS: Budite pažljivi prilikom otvaranja sumnjivih email poruka!

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije upozorava fizička i pravna lica da je u posljednje vrijeme primjetno povećanje broja incidenata koji se odnose na ransomware trojanac “CryptoWall”.

Nakon uspješne infekcije, ovaj malver vrši enkripciju korisničkih podataka čime ih čini nedostupnim. U sljedećem koraku, napadači pokušavaju da iznude novac od korisnika u zamjenu za povraćaj podataka. Cryptowall koristi napredne metode asimetrične enkripcije, što znači da se podaci mogu dekriptovati samo uz dekripcioni ključ koji posjeduju napadači - objašnjavaju iz MIDT.

Upozoravaju da je najčešća metoda širenja ovog malvera putem zlonamjernih e-mail poruka sa prilogom  (attachment)  koji u sebi nosi instalaciju malvera. Aktiviranjem priloga biće aktiviran i zlonamjerni malver. Pored ovog, postoje i druge metode širenja Cryptowall-a, npr. kroz posjetu zaraženim web sajtovima, tako da treba biti oprezan prilikom surfovanja Internetom.

Ukoliko dođe do infekcije računara, bitno je isti skinuti sa lokalne mreže ili Interneta, i preduzeti neophodne mjere za uklanjanje malvera, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

Imajući u vidu moguće posljedice, kao i malu vjerovatnoću povraćaja podataka,  jasno je da je prevencija od ključnog značaja.

S toga Ministarstvo navodi neophodne aktivnosti koje je potrebno sprovesti:

- Koristite i redovno ažurirajte antivirusni softver : Većina antivirusnih rješenja ima razvijene definicije za prepoznavanje Cryptowall trojanca, s toga je neophodno redovno ažurirati antivirus sa najnovijim definicijama.

- Vršite redovan backup važnih podataka : Važne podatke treba redovno čuvati na rezervnoj lokaciji (npr.eksternom uređaju) kako bi u slučaju zaraze mogli povratiti iste.

- Koristite licencirani operativni sistem i redovno ga ažurirajte: Ažuriranjem operativnog sistema i ostalog softvera otklanjaju se brojne ranjivosti koje napadači mogu iskoristiti kako bi zarazili vaš računar .

- Budite pažljivi prilikom otvaranja sumnjivih email poruka: Ne otvarajte priloge u email porukama od nepoznatih pošiljalaca, kao i sumnjive priloge od poznatih pošiljalaca koje ne očekujete. Ukoliko vam je email sumnjiv, preporučujemo da nazovete pošiljaoca kako bi utvrdili validnost email poruke.

- Poštujte pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu – Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je objavilo Smjernice za bezbjednost  i zaštitu informacija u sajber prostoru koje sadrže osnovne savjete za zaštitu kojih se treba pridržavati. Smjernice možete naći na sljedećoj adresi: http://www.mid.gov.me/biblioteka/dokument

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.