Karta svijeta na jezeru Klejtrup (FOTO)
Klejtrup, Danska

Danska

Karta svijeta na jezeru Klejtrup (FOTO)

Želite da obiđete cio svijet? Onda pravac Danska!

Kartu svijeta (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup napravio je samo jedan čovjek, Soren Poulsen, i to od zemlje, kamenja i trave te po njoj možete slobodno da hodate, a potom se hvalite kako ste obišli cio svijet. Za ovaj impresivni poduhvat mu je bilo potrebno 25 godina!

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 12 ies

Karta zauzima ukupno 4000 kvadratnih metara, a da, pomoću nje, obiđete cio svijet treba vam svega nekoliko minuta, piše amusingplanet.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 09 ies

Dimenzija ove karte svijeta je 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 10 ies

Soren Poulsen je rođen 1888. godine na posjedu na kojem se danas nalazi karta i preselio u SAD kada je bio mladić, piše Pixelizam. Nakon 20 godina u inostranstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Nakon neuspjelog projekta da imanje pretvori u veliki voćnjak, 1944. godine je započeo projekt na kojem je radio sve do svoje smrti u 1969. godine.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 07 ies

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluostrvo u obliku karte svijeta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i veoma mnogo genijalnosti – neko kamenje je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a neko od njih je bilo teško i više od jedne tone.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 13 ies

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.