Muči vas čmičak na oku? Ovo su 3 prirodna načina da ga se riješite
Ilustracija

Muči vas čmičak na oku? Ovo su 3 prirodna načina da ga se riješite

Čmičak (lat. Hordeolum) se javlja kada dođe do upale žlijezda koje se nalaze u kapku. Može se javiti kako sa unutrašnje tako i sa spoljnje strane kapka. Čmičak nije opasan po vid, ali može biti bolan.

Najčešće je uzrokovan bakterijom Staphylococcus Aureus koja je često veoma bolna i neprijatna, a može da se vrati sa padom imuniteta. Kada dođe pojave čmička, mjesto je bolno i izaziva svrab. Ukoliko ste imali neprijatnost sa čmičkom onda je možda najbolje da pročitate tri prirodna načina da ga uklonite. 

Krastavac 

On djeluje protiv upalno, olakšaće vam iritaciju odmah pri nanošenju na oko. U sebi sadrži i vitamin K, C, B1, kalijum i biotin koji će pomoći očnom kapku da se iscjeli. 

Krompir 

Krompir je veoma pogodan za čmičak zato što djeluje protiv upalno. Možete ga nanijeti u kriški direktno na čmičak ili da napravite pastu sa malo vode. Ova pasta će zasigurno smanjiti otok i bol. Na samom kraju kao posljednju opciju narendajte malo krompira i stavite u krpu, pa na inficirano oko. 

Bjelance

Kako biste tretirali čmičak na oku, prvo je potrebno da odvojite bjelance od žumanca. Zatim stavite bjelance na čistu krpu i nanesite na inficirani dio oka. Ostavite da odstoji 15 min, zatim isperite. Ovu metodu ponovite minimum 3 puta kako biste vidjeli rezultate. Takođe isto tako možete da stavite tvrdo kuvano jaje na čmičak i da ostavite da odstoji 15 min.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.