Provjerite štitnu žlijezdu: Potrebna vam je samo čaša vode i ogledalo!
Ilustracija

Korisni savjeti

Provjerite štitnu žlijezdu: Potrebna vam je samo čaša vode i ogledalo!

Štitna žlijezda je žlijezda u obliku leptira, koja se nalazi na početku vrata. Hormoni, proizvedene ovom žlijezdom, utiču na rad svih sistema našeg organizma. Kod viška tiroidnih hormona, čovek postaje hiperaktivan, usljed nedostatka – osjeća pospanost i nemoć. Takođe, štitna žlijezda je izložena riziku od različitih oboljenja, može biti uvećana.

Da biste provjerili rad štitne žlijezde u kućnim uslovima, biće vam potrebno ogledalo i čaša vode.

Kako provjeriti štitnu žlijezdu: Uzmite gutljaj vode. Podignite bradu i posmatrajte svoju štitnu žlijezdu. Možete ponoviti postupak nekoliko puta. Obratite pažnju na to da li na njoj ima neobičnih promjena i asimetrija.

Sprovodite ovu proceduru redovno da se uvjerite da se ne povećava, pogotovo, ako se često osjećate umornim bez ikakvog razloga. Ako je štitna žlijezda malo veća od uobičajene i na njoj postoje neki čvorići, nema potrebe da odmah paničite. Možda nije ništa ozbiljno. Ali definitivno treba potražiti mišljenje ljekara.

Uspesnazena.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.