Kineski naučnik spreman za kloniranje ljudi
ilustracija

Tehnologija već postoji

Kineski naučnik spreman za kloniranje ljudi

Kineski naučnik Xu Xiaochun, koji vodi prvu fabriku za kloniranje u svijetu, izjavio je da je spreman na kloniranje ljudi.

Dodao je kako se pomalo plaši da društvo još uvijek nije spremno na takav korak. U narednih sedam mjeseci u Kini bi se trebala otvoriti najveća fabrika za kloniranje životinja.

Plan je da se godišnje do 2020. godine klonira milion krava, a osim toga u fabrici će se klonirati konji i psi.

"Boyalife i Sooam Biotech su kompanije koje u posljednje vreme intenzivno rade na razvijanju kloniranja primata, što bi značilo korak dalje ka što skorijem kloniranju ljudi. Tehnologija već postoji, ali ono što preostaje jesu etička pitanja", rekao je Xiaochun, izvršni direktor kompanije Boyalife.

Projekat kloniranja vodi kompanija Boyalife, koja sarađuje sa kompanijom Sooam Biotech iz Južne Koreje.

Kako pišu britanski mediji, navodno se radi o veoma unosnom tržištu jer su pojedinci u Kini spremni da plate i do 100.000 dolara da procesom kloniranja vrate kućne ljubimce, prenosi Anadolija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.