Tuzla: Liječe rak jetre za 20 minuta bez operativnog zahvata?!
Ilustracija: Tanjug/AP, Damian Dovarganes

Nova metoda

Tuzla: Liječe rak jetre za 20 minuta bez operativnog zahvata?!

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi put u BiH, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata

Radi se o takozvanoj etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Nakon provedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg jela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom, prenosi N1.

Kako je iz UKC Tuzla saopšeno, sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Prema riječima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izlječenje ili značajno produženje života pacijenata koje se mjeri godinama.

Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH, navodi N1.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.