Pingualu - najčistije jezero na svijetu. Vidi se i do 35 metara u dubinu! (VIDEO)
Pingualu - najčistije jezero na svijetu

Kanada

Pingualu - najčistije jezero na svijetu. Vidi se i do 35 metara u dubinu! (VIDEO)

Neobični krater koji se nalazi u Kanadi pun je kristalno čiste vode i vidljiv je iz svemira. Njegovo ime, Pingualu, na jeziku lokalnog stanovništva znači "gdje se tlo podiže".

Priča o ovom krateru, koji je skoro savršenog kružnog oblika, počinje u doba pleistocena, kada su Zemljom hodali mamuti, mastodonti, sabljozubi tigrovi i gliptodonti. Krater je nastao kada je meteor udario u Zemlju prije oko 1,4 miliona godina, a danas je jezero čiji bazen spada u najstarija jezera zapadne hemisfere, o čemu svjedoče slojevi sedimenta i fosili stari više stotina hiljada godina.

Ovo jezero, nazvano Pingualu, sadrži izuzetno čistu vodu – njegov nivo saliniteta iznosi manje od 3 ppm – toliko čistu da ono spada u najčistija jezera na svijetu i da se s površine može vidjeti i do 35 metara u dubinu.

Image of Pingualuit Crater from Landsat 7 satellite image
"Pingualuit Crater" by NASA/Jesse Allen/University of Maryland Global Land Cover Facility - http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=8472(direct link). Licensed under Public Domain via Commons.

 

Prečnik mu je 3,44 kilometra, a duboko je oko 400 metara, što ga čini jednim od najdubljih jezera Sjeverne Amerike, a njegov obod se uzdiže čak oko 160 metara iznad okolnog zemljišta. Zbog toga je sam krater dobio ime Pingualu, što na jeziku Inuita znači „gdje se tlo podiže“, a ovaj narod je dugo znao za njegovo postojanje, prije svega zbog vode tako čiste da su ga, između ostalog, nazvali i Kristalno oko Nunavika.

Zanimljivo je i da Pingualu nema pritoke i da vodu dobija isključivo zahvaljujući padavinama, a gubi je isključivo isparavanjem.

Prva.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.