Ovo su najskuplje patike svih vremena!
Ilustracija

Top 10

Ovo su najskuplje patike svih vremena!

Na udobnoj obući, kažu, ne treba štedjeti. Međutim, neke od patika sa ove liste plaćene su i po nekoliko hiljada, pa i više desetina hiljada dolara!

Napravljene za košarkaški turnir u Tokiju 2011. godine, žuto-crne patike "Air Jordan V Retro" plasirale su se na 10. mjesto liste najskupljih patika svih vremena zahvaljujući činjenici da se odnedavno mogu kupiti za 5.000 dolara.

Žuto-crne lepotice sa 10. mesta (gore, levo), dizajn Kanjea Vesta za osmu poziciju (gore, desno) i crne „džordanke“ sa sedmog mesta (dole)
Žuto-crne ljepotice sa 10. mjesta (gore, lijevo), dizajn Kanjea Vesta za osmu poziciju (gore, desno) i crne „džordanke“ sa sedmog mjesta (dolje)

 

Pet pari „najki“ patika sa oznakom "Dunk" umjetnik Kenet Kortni umočio je u 24-karatno zlato (na velikoj slici na vrhu). Prije nekoliko godina, mogle su se kupiti za 6.000 dolara, ali sada bi vjerovatno moralo da se izdvoji nešto više za par. Svakako, deveto mjesto za zlatne „najke“.

Osma pozicija za "Air Yeezy II Red October", dizajn Kanjea Vesta i kompanije „Najk“, i cijenu koja se kretala između 6.000 i 12.000 dolara.

Ne bez razloga, kupci širom planete trče da kupe proizvode na kojima piše Džordan. Jedan par "Air Jordan XI Blackout" patika iz 2012. godine prodat je za 11.267 dolara, suma za poziciju sedam.

Šesto mesto za nepobedive „džordanke“ (gore), model a-la „Povratak u budućnost“ obezbedio je peto mesto (dole, levo) i Drejkove patike od 20.000 dolara (dole, desno)
Šesto mjesto za nepobjedive „džordanke“ (gore), model a-la „Povratak u budućnost“ obezbijedio je peto mjesto (dolje, lijevo) i Drejkove patike od 20.000 dolara (dolje, desno)

 

Prema ocjeni poznavalaca, dizajn iz 2005. godine "Undefeated Air Jordan 4", proizveden u samo 79 primjeraka, to jest pari, zaslužuje šesto mjesto. To potvrđuje i cijena koju je jedan kolekcionar bio spreman da plati za dvije patike - 15.000 dolara!

"Nike Air Mag", kolekcija inspirisana filmom Povratak u budućnost jedna je od omiljenijih na tržištu. Toliko, da je reper Tajni Tempa na Ibeju za par dao 37.500 dolara!

Big Boj sa „najki“ patikama
Big Boj sa „najki“ patikama

 

Još jedne „džordanke“ podigle su dosta prašine, dovoljno za četvrto mjesto liste. Patike "Air Jordan OVO", koje je američki reper Drejk dobio, a zatim poklonio obožavaocu u Torontu. Par je nedugo potom prodat za 20.000 dolara!

Bronzana pozcija, bar za sada, rezervisana je za patike od 50.000 dolara koje je osmislio Big Boj, član dvojca „Autkast“. Na zahtjev muzičara, „Najki“ je napravio par bijelih patika, koje su zatim ukrašene dijamantima vrijednim 13.000 dolara. Jasno je zbog čega su nazvane "Diamond Air Force 1".

"Silver Air Jordan 1", kao i većina patika sa liste, nisu za nošenje. Jedan od razloga je što je utrošeno više kilograma srebra da bi bile napravljene.

Vicešampionska pozicija
Vicešampionska pozicija

 

Prema nepotvrđenim podacima, izrađeno je tek 10 pari, od kojih je prvi uručen Majklu Džordanu 1990. godine. Jedan par 2011. godine prodat je na Ibeju za 60.000 dolara! Vicešampionska pozicija.

Međutim, patike koje su u istoriji plaćene najviše, koštale su daleko više. Čak 104.765 dolara!

Najskuplje patike svih vremena:
Najskuplje patike svih vremena: "Flu Game Air Jordans"

 

Model poznat kao "Flu Game Air Jordans" čuveni košarkaš nosio je 1997. godine tokom utakmice „Bulsa“ protiv „Juta džeza“. Džordan je bolestan izašao na teren i sa 38 poena svojoj ekipi pomogao da pobijedi. Obuća koju je nosio te večeri prije dvije godine kupljena je za sumu koja je šampionska.

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.