Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Svjetski meteorolozi

Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Svjetska meteorološka organzacija (WMO) saopštila je da će prosječna globalna temperatura 2015. godine biti najveća do sada registrovana u istoriji, javlja Anadolija.

Sedmicu prije početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, danas je WMO objavio provizorni izvještaj o klimatskim promjenama za tekuću 2015. godinu.

"Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja sa takođe najvisočijom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celzijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu", kazao je generalni sekretar WMO-a Mišel Jaraud na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kominiranih posljedica efekta El Nina i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO-a se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtoplije razdoblje na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

"Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije", poručio je Jaraud i dodao da se nastavak globalnog zagrijavanja pod uticajem fenomena El Nino očekuje i naredne godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.