Kako njegovati ispucale usne?
Foto: Shutterstock

Savjeti

Kako njegovati ispucale usne?

Kada vam tokom hladnih dana ispucaje usne, one ne samo da izgledaju loše, nego mogu izazvati nelagodnosti dok jedete, pijete ili pričate.

Tu se može pojaviti niz problema koji dovode do infekcije usana. Zapravo je na samom početku mnogo važno razumjeti osnovni problem koji uzrokuje infekciju usana.

Herpes i druga slična virusna oboljenja mogu dovesti do oticanja ili do ispucalih usana. Ponekad nedostatak u ishrani može biti uzrok toga. Ako se ne pružaju tijelu dovoljne količine vitamina B12, folne kisjeline i željeza, onda postoje šanse da dobijete infekciju usana.

Drugi razlozi mogu biti ekstremna hladnoća, alergije na hranu i gljivične infekcije. Zajednički simptomi su formiranje plikova koji se pojavljuju na unutrašnjem i vanjskom dijelu usana.

Evo nekoliko savjeta za ispucale usne.

Jogurt

Jogurt pomaže da se borimo s infekcijom usana. Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i vrlo je efikasan antiseptik.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Ovaj čarobni začin ima posebne moći ozdravljenja i godinama se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti. Ona sadrži neke važne protivupalne spojeve koji štite od brojnih štetnih bolesti. Napraviti kurkuma pastu i uzimajte 1 kašičicu s malo mlijeka.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje može pomoći za tretiranje brojnih infekcija. Možete ga koristiti na dva načina. Ili ga staviti direktno na područje gdje imate infekciju ili pomiješati jednu kašiku ricinusovog ulja u čaši toplog mlijeka i piti jednom dnevno.

Radisarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.