Otkriven molekul koji ubija karijes za samo 60 sekundi!
Ilustracija

Višegodišnje istraživanje

Otkriven molekul koji ubija karijes za samo 60 sekundi!

Poslije višegodišnjeg zajedničkog istraživačkog rada naučnika Univerziteta Jejl i Univerziteta iz Santjaga u Čileu otkriven je molekul „keep32″ koji ubija bakterije koje izazivaju karijes za samo 60 sekundi.

Rezultati istraživanja pokazali su da za pojavu karijesa nije odgovoran šećer, već bakterija Streptococcus Mutanskoja šećer u našim ustima pretvara u mliječnu kisjelinu koja „napada“ desni i kao posljedica toga zubi postaju podložni karijesu.

Molekul „keep32“ upravu ubija Streptococcus Mutans i samim tima sprječava uslove za pojavu karijesa.

Prema njihovim istraživanjima, molekul može da se stavu u pastu za zube, žvakaću gumu, bombone i preparate za ispiranje usta. U principu, bilo kojem proizvodu koji se drži u ustima bar jedan minut.

Naučnici – Hose Kordova (Jejl) i Erik Astudilja (Čile) – međutim, tek treba da urade testiranje molekula na ljudima, a za to je neophodno da se obezbijede dodatna sredstva.

Naučnici tvrde da bi uz odgovarajuće uslove sve bilo spremno za korišćenje za najviše 18 mjeseci.

Izvor: Skandalozno.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.