Sindrom toksičnog šoka: Opasna ženska infekcija!
Ilustracija

Fatalna bolest

Sindrom toksičnog šoka: Opasna ženska infekcija!

Sindrom toksičnog šoka je rijetko, ali veoma opasno stanje, o kom nikada i ne razmišljamo, izuzev kada na televiziji čujemo za iznenadnu smrt neke mlade djevojke usljed ovog problema!

Najsvježiji slučajevi tiču se 24-godišnjeg modela Loren Vaser, koja je prije nekoliko godina izgubila nogu zbog sindroma toksičnog šoka, ali i 13-godišnje tinejdžerke iz Velike Britanije, čiji slučaj je bio fatalan.

Ali, postoji način da se zaštitite, samo morate dobro da se upoznate sa uzrocima.

Zašto nastaje?

Toksični šok se javlja kada toksini, nastali iz određenih vrsta bakterije Stafilokoke, napadnu tijelo, izazivajući veoma visoku temperaturu, strašan osip i druge komplikacije koje vam mogu ugroziti život.

Čak 50 odsto slučajeva nastaje usljed korišćenja tampona, jer vlakna koja se nalaze u tamponu pogoduju razvoju tih bakterija, ali mogu se razviti i na otvorenim ranama, poput ujeda insekta, objašnjava ginekolog Dajana Hop.

Simptomi

Nažalost, simptomi sindroma toksičnog šoka vrlo lako mogu da se zamijene sa simptomima gripa. Tu spadaju povraćanje, dijareja, osip, naročito na tabanima, bol u mišićima, nizak pritisak, glavobolja i temperatura između 38 i 39. Najgore je to što se infekcija širi veoma brzo i rapidno može da dovede do otkazivanja organa, pada pritiska, pa čak i smrti.

Ovo je još jedan od razloga zašto ne treba sami sebi da postavljate dijagnozu i sve otpišete kao običnu prehladu, već da posjetite ljekara!

Prevencija

Budući da je tampon uzrok broj 1 sindroma toksičnog šoka, treba dobro paziti kako ga upotrebljavate.

"U karijeri sam vidjela mnogo žena koje zaborave da izvade tampon, pa on ostane u njihovoj vagini i po nedjelju ili dvije, a nisu dobile sindrom toksičnog šoka", objašnjava Hop.

Mnoge žene se pitaju šta će se dogoditi ako zaborave da izvade tampon. Doktorka objašnjava da je moguće da vam se ne dogodi ništa, ali je moguće da doživite, nažalost, sudbinu dvije nesrećne djjevojke čiji je slučaj sindroma toksičnog šoka nedavno zabilježen.

"Ipak, držite se pravila da tampon mijenjate na četiri do maksimalno 8 sati", savjetuje ona.

Takođe, preporučuje se da, akop već koristite tampone, odaberete one sa najmanjom apsorpcijom, kao i da sve rane koje imate na tijelu propisno dezinfikujete i održavate, bilo da je u pitanju ožiljak od operacije ili običan ubod komarca. Ukoliko ste već "preživjeli" sindrom toksičnog šoka, možete biti izloženi ponovo, pa je najbolje da o tome obavijestite svog ljekara.

Srećom, ovo stanje nije tako često. Prošle godine, Centar za kontrolu bolesti Sjedinjenih Država zabilježio je 26 slučajeva.

"Tokom moje dugogodišnje karijere, nisam nikada imala pacijentkinju sa sindromom toksičnog šoka", objašnjava Hop. Ipak, najbolje je biti oprezan i ne rizikovati, jer posljedice mogu biti zaista ozbiljne.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.