Prodaje se Drakulin zamak (FOTO)
Drakulin zamak

U Rumuniji

Prodaje se Drakulin zamak (FOTO)

Srednjovekovno utvrđenje u Brašovu i rumunski nacionalni spomenik kulture čuveni zamak Bran, poznatiji kao Drakulin zamak uskoro će promijeniti vlasnika.

Iako zamak nema gotovo nikakve dodirne tačke sa vlaškim knezom Vladom Cepešom, mogao bi uskoro biti prodat za 80 miliona američkih dolara.

Britanski Telegraf ističe da su trenutni vlasnici u poodmaklim godinama, pa žele da neko „udahne novi život“ ovom mjestu.

Zamak Bran je jedna od najpopularnijih turističkih atrakacija u Rumuniji i čuva brojne umjetnine i predmete koji svjedoče o slavnoj istoriji ovih prostora, poput namještaja i predmeta iz narodne radinosti iz kolekcije Marije od Edinburga.

Prvo utvrđenje je napravljeno od drveta, a podignuto je na ovom mjestu početkom 13. vijeka, kada je tevtonskim vitezovima zatrebalo utvrđenje na ulazu u klanac između Transilvanije i Vlaške. Sam zamak Bran prvi put se u istorijskim izvoprima pominje 1377. godine, kada je Lajoš i Anžujski dopustio Saksoncima u Brašovu da podignu kamenu citadelu.

Iako ima bogatu istoriju i zanimljivu arhitekturu, ovaj zamak je najpoznatiji jer se povezuje upravo sa Cepešom. Štaviše, mnogi ga nazivaju Drakulinim zamkom uprkos tome što čuveni vlaški knez najvjerovatnije nikada nije ni kročio u njegove prostorije. Riječ je o tome da mnogi vjeruju da je Brem Stoker, autor romana „Drakula“, zamislio Bran kao mjesto s kog vlada Cepeš, ali nema dokaza da je Stoker uopšte znao za postojanje ovog zamka. Ipak, u njemu možete vidjeti zanimljivu postavku o vlaškom knezu kao istorijskoj ličnosti, ali i jednu vezanu za Stokerovo viđenje ovog vladara.

Nationalgeographic.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.