Evo kako da se riješite kisjeline u želucu!
Ilustracija

Olakšajte tegobe

Evo kako da se riješite kisjeline u želucu!

Tegobe i oboljenja disajnih puteva sve se češće povezuju s problemom vraćanja želudačne kisjeline u jednjak. Gastroezofagealnom refluksu ponekad može da se pripiše i nedostatak daha. Budući da se radi o zdravstvenom stanju koje uzrokuje neadekvatan životni stil, osim antibiotskom terapijom, on se može da se kontroliše promjenama u ishrani i ponašanju.

Huffington post predstavlja osam dokazanih rješenja za sve one koje gastroezofagealni refluks ometa u svakodnevnom životu.

1. Spavajte na boku

Istraživanja su pokazala da spavanje na stomaku može da pogorša ovo stanje. Neki naučnici čak upozoravaju da je spavanje na lijevoj strani efikasnije nego spavanje na desnoj strani tijela u kontrolisanju tog problema.

2. Jedite manje obroke

Veliki obroci koji opterećuju jednjak i napune želudac mogu da pojačaju problem želudačnog refluksa. Pokušajte da smanjite veličinu obroka, a pri tom ne morate da smanjite broj kalorija koje unesete tokom dana.

3. Koristite žvakaće gume

Žvakaće gume bez šećera mogu da ublaže gorušicu tako što se povećava proizvodnja pljuvačke koja, sa svojim alkalnim svojstvima, pomaže da se neutrališu kisjeline.

4. Začinite hranu

Nekoliko vrsta bilja uključujući korijen sladića i brest pomažu stvarajući sloj duž sluzokože jednjaka koji ga štiti od kisjeline.

5. Nosite široku odjeću

Uska odjeća i kaiševi mogu da pogoduju djelovanju gastroezofagealnog refluksa. Stručnjaci preporučuju nošenje udobne i opuštenije odjeće kako bi se smanjio pritisak na abdomenalni dio tijela.

6. Ispravite se

Nešto jednostavno poput pravilnog držanja tijela i izbjegavanja spavanja nakon obroka mogu da osiguraju da hrana i kisjelina ostane u stomaku, umjesto da se vrati u jednjak.

7. Prestanite da pušite

Regulisanje ovog problema bi zapravo trebalo da bude samo jedan od opravdanih razloga za prestanak pušenja. Nikotin opušta donji ezofagealni sfinkter i dopušta želudačnoj kisjelini da uđe u jednjak. Cigarete takođe podstiču proizvodnju kisjeline u želucu, zato veće količine prolaze kroz sfinkter.

8. Smršajte

Gojaznost i debljina su rizični faktori za želudačnu kisjelinu. Što je osoba deblja, smetnje mogu da budu veće.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.