Menstruacija je bolna, ali ovih 5 stvari o ciklusu niste znali
Ilustracija

"Oni" dani

Menstruacija je bolna, ali ovih 5 stvari o ciklusu niste znali

Napokon je neko objasnio zašto je ženama tako teško da funkcionišu tokom onih dana!

Iako se veoma često muče sa menstrualnim bolovima, žene o ciklusu još uvijek nisu baš sve saznale. Niti bilo ko. Razlog tome je što još uvijek ima prostora za istraživanje, a za sada su naučnici saznali nekoliko čudnih stvari koje se dešavaju sa vašim tijelom tokom tog perioda. Ili tačnije rečeno, eto šta vam čini menstruacija:

1. Menstrualni grčevi smanjuju kognitivne sposobnosti

Nedavno istraživanje u Velikoj Briganiji je pokazalo da se tokom ciklusa smanjuju određene funkcije mozga. Odnosno, zbog bolova tokom "onih dana", žene su na testovima istraživača imale lošije rezultate.

Koncentracija i pažnja, mogućnost za multitasking se smanjuju. Žene su jednostavno sporije i češće prave greške kada osjećaju bol, što se odražava na ono što misle i osjećaju.

2. Način na koji podnosite bol se mijenja tokom menstruacije

Hormoni mogu da utiču na to kako žene osjećaju bol, zbog toga naučnici ističu da ga muškarci osjećaju drugačije. Nivo estrogena može promijeniti način na koji žene osjećaju bol i taj nivo može da se mijenja tokom ciklusa, kao i kad nastupi menopauza.

Istraživači sa Oksforda su otkrili da žene koje imaju veoma bolne menstruacije imaju veću osjetljivost na bol i kada nisu u ciklusu.

3. Vaši grčevi u stomaku mogu da "putuju"

Obično mislimo da grčevi tokom ciklusa dolaze iz abdomena gdje se nalazi materica, međutim većimna žena osjeća bol i u donjem u krstima, kao i butinama. Ovo ima veze sa nervima koji su smješteni kod karlice.

4. Ciklus utiče na glas

Istraživači su snimili glas žena tokom onih dana i mimo njih. Kada su čuli ove zvučne zapise, muškarci su primijetili razliku. Tada je od njih zatraženo da prepoznaju u kakvom je stanju bila žena koja ga je snimala.

Muškarci su davali tačni odgovor u 35 odsto slučajeva. Oni su ocijenili i da je ženski glas manje privlačan tokom ciklusa. Ovo može da ima veze sa tim da muškarci imaju nesvjesnu mogućnost da procijene kada je žena plodna.

5. Manje su šanse da dobijete gljivičnu infekciju, ali i veće za bakterijsku

PH vrijednost vagine se može povećati tokom menstruacije. Ovo smanjuje mogućnost dobijanja gljivičnih infekcija u tom periodu. Međutim, povećanje pH vrijednosti udruženo sa hormonalnim promjenama tokom ciklusa može da poveća mogućnost od bakterijskih infekcija kod nekih žena.

Ova istraživanja indikuju da treba još dosta proučavati kako menstruacije utiču na svakodnevni život žena, i potom naći način da im se pomogne i olakša život.

Izvor: Srbijadanas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.