Šampanjcem protiv Alchajmera
Ilustracija

Istraživanje

Šampanjcem protiv Alchajmera

Piti tri čaše šampanjca nedjeljno je dobro za očuvanje kognitivnih sposobnosti i za sprečavanje Alchajmerove bolesti, tvrde britanski naučnici.

Nakon što su dokazali da pivo poboljšava seksulne performanse, istraživači sa Riding Univerziteta su sada ustanovili da šampanjac može da poboljša naše pamćenje. 

U svojoj studiji, čije dijelove prenosi list Ivning standard, naučnici ističu da pjenušavo vino štiti memoriju zahvaljujući komponenti sadržanoj u dvijema vrstama loze - pino noar i pino menje, koje se koriste u proizvodnji šampanjca. 

Oni navode da su dobili "impresivne" rezultate na testovima koje su sproveli na pacovima, te da se nadaju da će uskoro moći to isto da postignu i sa starim osobama. 

Piti do tri čaše šampanjca u toku jedne sedmice pomaže u zaustavljanju demencije i Alchajmerove bolesti, tvrde britanski stručnjaci. 

"Ovo istraživanje je uzbudljivo jer po prvi put pokazuje da bi umjereno konzumiranje šampanjca moglo da utiče na kognitivne funkcije kao što je pamćenje", izjavio je prof Džeremi Spenser za Dejli mejl, a prenosi Tanjug.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.