Google današnji logo posvetio američkoj glumici Hedi Lamar (VIDEO)
Hedi Lamar

Google današnji logo posvetio američkoj glumici Hedi Lamar (VIDEO)

Najveći internet pretraživač Google današnji logo posvetio je 101. rođendanu američke filmske glumice i inovatorke Hedi Lamar.

Google je ovoj glumici posvetio i kratki animirani film za koju iz kompanije ističu kako spada u red istorijskih žena koje su napravile bitne iskorake u čovječanstvu.

"Volimo priče o ženskim postignućima u nauci i tehnologiji, posebno kada priča uključuje holivudsku zvijezdu iz 40-ih koja je postala inovatorka i i pomogla razvitku tehnologije koju danas svi koristimo. To smo jednostavno morali podijeliti sa svijetom", kazali su iz Google-a.

Osim što je važila za jednu od najljepših žena svog vremena, Lamar je bila i inovatorka u području bežičnih komunikacija. Tokom Drugog svjetskog rata bila je otvorena protivnica fašističke Njemačke stoga je 1942. godine napravila patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje je tada bilo nemoguće omesti. 

Upravo na osnovu tog patenta počiva današnja tehnologija koja se koristi u svijetu mobilnih telefona i bežičnog interneta.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.