PREMINULA KRALJICA SEVDALINKI: Zehra Deović izgubila bitku s teškom bolešću (VIDEO)
Zehra Deović

Pjevala tradicionalne bosanske ljubavne pjesme

PREMINULA KRALJICA SEVDALINKI: Zehra Deović izgubila bitku s teškom bolešću (VIDEO)

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je jutros u 77. godini života nakon duge borbe s teškom bolešću.

Kroz čitavu karijeru podjednako je vodila računa o repertoaru i scenskom izgledu i uvijek se trudila da ne dođe u iskušenje muzičkog neukusa. U Foči su je zvali “naša Zehra”, a u Sarajevu “diva” i “primadona sevdaha”.

Kada je o Zehri Deović i njenoj pjesmi riječ, kritika i publika su oduvijek dijelili isto mišljenje. I jedni i drugi su se divili njenoj savršenosti u izvedbi sevdalinke, kao i uvijek dostojanstvenom držanju.

Zehra Deović rođena je 9. decembra 1938. u Foči, gdje je bila članica tamošnjeg Omladinskog Kulturno-umetničkog društva "Jedinstvo".

Njen talenat  je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta.

Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

Izvor: Faktor.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.