Ozonska rupa iznad Antarktika rekordno se proširila

Svjetska meteorološka organizacija

Ozonska rupa iznad Antarktika rekordno se proširila

Ozonska rupa iznad Anktartika ove godine je proširena u rekordnoj mjeri te je iznosila 28,2 miliona kilometara kvadratnih, prenosi Anadolija.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopštila je kako se ozonska rupa iz godine u godinu mijenja te da se ove godine zbog loših vremenskih uslova proširila u neočekivanoj rekordnoj mjeri. 

Naglašeno je kako se ozonska rupa ponekad znatno smanji, no ona je 2. oktobra bila veličine 28,2 miliona kilometara kvadratnih. 

Naučnik iz WMO-a Geir Braten kazao je kako ozonska rupa nastavlja predstavljati ozbiljan problem s kojim treba biti posebno oprezan. 

Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi. Prvi puta su otkrivene 1970-tih godina i to na južnoj hemisferi. 

Ozonski sloj je dio stratosfere na visini od 12 do 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je čovjek uzrok toga.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.