Vježba koja zamjenjuje hiljadu trbušnjaka
Foto: Thinkstock

Probajte 60 sekundi čuda

Vježba koja zamjenjuje hiljadu trbušnjaka

Kada izvođenje vježbe postane lakše, produžite vrijeme izdržaja na više od 60 sekundi.

Trbušnjaci su mnogima najmrskija vježba, a opet svi bi željeli ravan i čvrst stomak. Srećom, stručnjaci za fitnes pronašli su rješenje koje, tvrde, zamjenjuje čak 1.000 trbušnjaka. Riječ je o statičnoj vježbi, izdržaju gdje sva težina tijela leži na dlanovima i nožnim prstima, a tijelo je ravno poput daske. 

Pri izvođenju ove vježbe tijelo se ne smije pomaći ni milimetar. Izdražaj je put do ravnog i čvrstog stomaka, ali i do bezbolnih leđa jer jaki trbušni mišići pružaju potporu kičmi. Ako izvodite ovu vježbu nekoliko puta nedjeljno podeset minuta postići ćete bolje rezultate nego da uradite 1000 trbušnjaka. 

"Svaki put radite tri ponavljanja. Kada izvođenje vježbe postane lakše, produžite vrijeme izdržaja na više od 60 sekundi", preporučuju stručnjaci. 

Kako izvoditi vježbu? 

1. Pritisnite ruke i koljena na pod tako da su vam zglobovi u ravni sa ramenima, a leđa ravna. Pogled podignite oko 30 centimetara ispred sebe. Nos treba biti uperen prema podu. 

2. Ispružite desnu nogu unazad tako da su prsti savijeni, a zatim ispružite i lijevu nogu. Težina tijela treba u potpunosti da leži na rukama i nožnim prstima. 

3. Stisnite cio središnji dio tijela i zadržite 20 do 60 sekundi. 

4. Odmorite se. Spustite koljena na pod i sjednite na pete tako da se palčevi dodiruju dok su koljena razdvojena. Spustite torzo do bedara, čelom lagano dodirujući pod. Ruke ispružite ispred sebe i opustite. 

5. Ponovite. Napravite tri ponavljanja vježbe. Kada izvođenje vježbe postane lakše, produžite vrijeme izdržaja na više od 60 sekundi.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.