Američki astronauti oborili rekord: Više od sedam sati u
Ilustracija

Američki astronauti oborili rekord: Više od sedam sati u "svemirskoj šetnji"

Dvojica astronauta Američke svemirske agencije (NASA) proveli su sedam sati i 16 minuta izvan Međunarodne svemirske stanice, što je najduža boravak izvan stanice u istoriji ove zemlje.

Rekordni boravak izvan stanice zabilježili su astronauti Skott Keli i Kjel Lindgren, a na to su bili prinuđeni radi provjere i obnove svemirske stanice, koja se nalazi oko 400 kilometara od zemlje, prenijela je agencija Anadolija.

Oni su izvan stanice proveli sedam sati i 16 minuta, čime je oboren dosadašnji rekord NASA-e. Narednu "šetnju" će obaviti 6. novembra.

Pored dvojice Amerikanaca, u Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze se trojica ruskih astronauta Sergej Volkov, Mikhail Kornienko i Oleg Kononenko te Japanac Kimia Yui. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.