Ponašanje za stolom u različitim zemljama
Ilustracija

Bonton

Ponašanje za stolom u različitim zemljama

Da li je nepristojno držati ruke na stolu? Da li je u redu sjeći špagete? Britanski list “Telegraf” odgovara na ova i brojna druga pitanja...

Portugalija 

Nemojte u restoranima tražiti so ili biber ukoliko već nisu postavljeni na sto – u ovoj zemlji takvo ponašanje smatra se uvredom jer ukazuje na to da vam jelo nije dovoljno ukusno ili da smatrate da kuvar ne umije da začini jelo kako treba. Ostavite napojnicu – uobičajena suma je 10 odsto od iznosa računa. 

Francuska 

Ruke držite na stolu, ne spuštajte ih pored sebe ili na koljena. Uvijek kidajte komadiće hlejba umesto da direktno zagrizete krišku. Koristite komadiće hljeba da primaknete hranu viljušci. Ne dijelite račun – u ovoj zemlji se to smatra odsustvom sofisticiranosti. Ponudite da platite cio račun, ili će to uraditi neko drugi.

Japan 

Ne ukrštajte štapiće, ne ližite ih, i ne zabadajte vertikalno u hranu – ovakvo ponašanje smatra se vrlo nepristojnim. Nipošto nemojte pomoću štapića dodavati hranu drugima – ovaj običaj vezuje se isključivo za sahrane, ni za jedno drugo mjesto! Ostavljanje napojnice smatra se nepristojnim. 

Kako se u ovoj zemlji uz hranu rijetko služi kašika, slobodno jedite / pijte supu direktno iz činije. Poželjno je da srčete hranu, naročito supu s nudlama – na taj način kuvaru stavljate do znanja da je hrana ukusna.

Italija 

Nemojte u restoranima tražiti sir ukoliko već nije ponuđen na stolu, a pogotovo ne ako je u pitanju jelo koje sadrži morske plodove. Nemojte nipošto nožem sijeći špagete! Izbjegavajte da nakon jela konzumirate napitke s mlijekom jer mogu otežati varenje hrane. Umjesto toga, naručite espreso. Ostavite napojnicu – uobičajena suma je 5-10 odsto od iznosa računa. 

Indija 

Potrudite se da pojedete sve što je na tanjiru, jer bacanje hrane ovdje predstavlja nepoštovanje. Dobro operite ruke prije svakog obroka, a naročito obratite pažnju na to da li su vam nokti čisti. Ne jedite suviše sporo ili suviše brzo i ne koristite lijevu ruku prilikom jela.

Tajland 

Sva jela koja ste poručili najvjerovatnije će vam biti poslužena odjednom, umjesto da vam donose jedno po jedno. Servirana jela u najvećem broju slučajeva namijenjena su svima za stolom, pa se spremite za dijeljenje hrane. Ne uzimajte, međutim, posljednji zalogaj iz zajedničke posude. Ne jedite viljuškom – koristite je da hranu primaknete kašici. 

Kina 

Potrudite se da na zakazani sastanak stignete na vrijeme i obucite se lijepo za tu priliku. Ne “kopajte” štapićima po hrani i nemojte pojesti svu hranu sa tanjira – ostavljena gomilica znak je da vam je domaćin sipao više nego što možete da pojedete. Slobodno podrigujte – u Kini na taj način kuvaru dajete komplimente za spremljeno jelo. Ne ostavljajte napojnicu.

Kolektiv.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.