Ovo su najljepši manji gradovi Španije
Foto: Thinkstock

Top 8

Ovo su najljepši manji gradovi Španije

Španiju ne čine samo Barselona i Madrid, već i mnogi drugi poznati i manje poznati gradovi - uticaji raznih naroda kroz istoriju stvorli su nezamislive razlike i ljepote na Pirinejskom poluostrvu...

Besalu, Katalonija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Jedan od najljepših srednjevjekovnih gradova Španije imao je izuzetan značaj u srednjem vijeku. Danas istorijske zgrade svjedoče o predivnoj katalonskoj srednjevjekovnoj arhitekturi i privlače mnogobrojne goste. Vjerovatno najpoznatiji spomenici su crkva Sant Pere (11. vijek) i most (12. vijek) preko rijeke Fluvije.

 

Kudiljero, Asturija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Maleno, ali pitoreskno selo na sjevernoj obali Španije navodno su osnovali ni manje ni više nego Vikinzi! Istorijske uske ulice vode do mnogih čistina s kojih “puca” pogled na Atlantski okean, a o istoriji svjedoče mnoge zgrade, poput crkve iz 16. vijeka i svetionika.

 

Kordoba, Andaluzija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Smještena na jugu zemlje i prebogata istorijom. A kako i ne bi bila kad su je osnovali Rimljani u 2. vijeku pruhe nove ere? Grad je kroz istoriju prošao kroz brojne turbulencije, jer su ga kasnije zauzeli i Muslimani, pa je u Kordobi vidljiv i njihov uticaj. Istorijsko jezgro grada zaštitio je UNESKO.

 

Ovijedo, Asturija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Grad je nastao u 8. vijeku a još uvijek ima čudesne istorijske crkve, samostane, fontane i druge zgrade. Prijestonica Asturije, koja se nalazi na UNESKO-voj listi svjetske baštine, jedna je od najpopularnijih španskih turističkih destinacija.

 

Sevilja, Andaluzija

 
Foto: Carlos ZGZ / Flickr.com
 
Foto: Carlos ZGZ / Flickr.com

 

U ovom gradu najvažnija građevina je Alkazar. Riječ je o kraljevskoj palati koja je prvenstvo bila maursko utvrđenje, a unutar nje ćete naći kraljevske vrtove, utvrđenja, katedralu. Naravno, i ovaj grad je pod zaštitom UNESKO-a, a ako vas više oduševljavaju gurmanske čarolije , ovaj grad nudi i nebrojene tapas barove koji nikog neće razočarati…

 

Kasares, Andaluzija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

U pitanju je grad u kojem se navodno liječio i Gaj Julije Cezar. Najljepša znamenitost u gradu je dvorac koji su sagradili Mauri u 12. vijeku, a arapski i hrišćanski uticaj vidljiv je na arhitekturi grada. Mnoge turiste oduševiće i bjelina kuća!

 

Granada, Andaluzija

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

I ovdje je najpoznatija znamenitost palata, i to Alhambra, koju su podigli posljednji muslimanski vladari Španije. Danas je ona jedno od top turističkih odredišta u Španiji, što ne čudi ako se u obrzir uzme da je Alhambra mali grad u odnosu na prebogat sadržaj koji nudi. Osim Alhambre, bilo bi dobro posjetiti i palatu Heneralife.

 

Ronda, Malaga

 
Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Istorijski grad sagrađen je na brdu, na 750 metara nadmorske visine. Rijeka Gvadalevin prolazi gradom i dijeli ga na dva dijela, a voda koja vjekovima protiče isklesala je 100 metara dugi kanjon El Taho. Grad su voljele i mnoge poznate ličnosti, tako da su ovdje odmor provodili Orson Vels i Ernest Hemingvej.

Punkufer.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.