Naučnici otkrili fosil kornjače koja je izumrla prije 76 miliona godina
Ilustracija

SAD

Naučnici otkrili fosil kornjače koja je izumrla prije 76 miliona godina

Naučnici u američkoj saveznoj državi Utah pronašli su fosil najčudnije kornjače koja je imala svinjsku njušku, a živjela u doba kada i tiranosaurusi i kljunasti dinosaurusi, prenosi Anadolija.

Istraživači Historijskog muzeja u Utahu su na jugu ove savezne države pronašli fosil kornjače koja je prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta u Utahu izumrla prije oko 76 miliona godina.

Duga oko 60 centimetara i sa njuškom poput one kod svinje, ova kornjača je, prema tvrdnjama naučnika, najbizarnija vrsta kornjače koja je hodala zemljom.

Prva istraživanja ukazuju da je riječ o vrsti koja je živjela u periodu tiranosaurusa i kljunastih dinosaurusa, kada je u području današnjeg Utaha vladala izuzetno vlažna i topla klima i kada su u tom području bile brojne močvare i rijeke.

Šefica tima naučnika koji rade na istraživanju otkrivene vrste Joshua Lively, profesorica na Univerzitetu u Teksasu, smatra da će otkriće ove vrste kornjače pomoći naučnicima u razumijevanju procesa evolucije reptila.

Detaljni izvještaj o istraživanju objavljen je u naučnom časopisu "Vertebrate Paleontology“.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.