Vježbama izliječite bolna koljena
Ilustracija

Pet vrsta aktivnosti

Vježbama izliječite bolna koljena

Jednostavnim pokretima ojačajte mišiće koji štite zglobove u nogama. Ovih pet vrsta aktivnosti možete svakodnevno da praktikujete u kućnim uslovima

Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze, odnosno trošenja hrskavice, a koljena su posebno ugrožena. Pri svakom koraku koljeno amortizuje otprilike trostruku tjelesnu težinu. 

Već poslije 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši. Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje. Srećom, ovaj problem možete da preduprijedite, prije svega promjenom životnih navika u ishrani i kretanju, ali i dopunskim vježbama koje možete da radite kod kuće. 

Prvo pravilo koje morate da uvedete u svakodnevnu rutinu je kretanje. Osobe koje se često i mnogo kreću obezbjeđuju zaštitu hrskavici, a dugotrajnija fizička aktivnost ublažava bol. Redovnim opterećivanjem i rasterećivanjem koljena omogućavate hrskavici da izbaci produkte razmjene materije i apsorbuje hranljive materije iz zglobne (sinovijalne) tečnosti. 

Najbolji rezultati se postižu ravnomjernim pokretima koji ne opterećuju pretjerano zglob, naročito vožnja bicikla. Vozite manjom brzinom i izbjegavajte uspone. I plivanje štiti zglobove, kao i vježbe u bazenu. Nepravilan položaj, na primjer previsoke potpetice, predstavljaju opterećenje za hrskavicu. Hodajte što češće bosi, a kada ste van kuće, nosite ravnu obuću s mekanim đonom. 

Dugo sjedenje sa nogama savijenim u kolenima predstavlja pravi stres za kolena, jer hrskavica ostaje skoro potpuno bez hranljivih materija. Zato ustanite s vremena na vrijeme i napravite nekoliko koraka. 

Jaki mišići učvršćuju koljena, a naročito veliki prednji mišić butine (kvadriceps), koji pridržava čašicu i pruža oslonac zglobnim tetivama. Zato svakodnevno radite vježbe za jačanje mišića nogu. 

Ovih pet jednostavnih vježbi možete svakodnevno da praktikujete u kućnim uslovima, a provjereno pomažu i kod oslobađanja akutnog bola za samo šest dana. 

POLUČUČNjEVI 

Čučnjevi jačaju mišiće oko koljena i poboljšavaju njihovu pokretljivost. Stanite u raskorak i spuštajte se u čučanj tako da kukove gurate nazad, a koljena neka budu pod uglom od 90 stepeni. Dok se spuštate, istovremeno ispružajte ruke ispred tijela. Ako je moguće, neka vam koljena budu paralelna sa stopalima. 

MARŠIRANjE 

Marširajte u mjestu u trajanju od jednog minuta, dva puta dnevno, svakog dana. Ova vježba "podmazuje" koljena, oslobađa bola u koljenu, a poboljšava i ravnotežu i stabilnost tijela. 

IZOMETRIJSKA VJEŽBA 

Sjedite na stolicu sa ispravljenim leđima i stopalima ravno postavljenim na pod. Držite se za ivicu stolice, podignite desnu nogu (ne ispravljajte koleno), tako da stopalo bude paralelno sa podlogom. Zadržite se u ovoj poziciji od šest do osam sekundi pa se opustite. Ponovite vježbu od osam do 12 puta sa svakom nogom. 

ISKORAK 

Ova vježba je idealna za istezanje tetiva i za jačanje mišića nogu. Stanite ispred manje stolice i oslonite se najprije desnom nogom na nju. Zatim podignite lijevu nogu, zategnite je i zabacite je unazad koliko možete. Istu vježbu ponovite tako što ćete se najprije lijevom nogom osloniti, a desnu zategnuti. Ponavljajte pokrete tri puta po 30 sekundi, sa pauzama od 20 sekundi. 

KRATKI LUKOVI

Lezite na leđa na krevet ili pod. Postavite urolani peškir ispod koljena i zategnite prste stopala prema sebi. Lagano podižite nogu sve do pozicije do koje nogu možete da držite ispravljenom. Ostanite u tom položaju tri do pet sekundi, pa je spustite. Ponovite vježbu i sa drugom nogom, a svaki dan bi bilo dobro da uradite vježbu 10 do 20 puta. Ova vježba jača mišiće nogu, a posebno one oko koljena što mu omogućava oslabađanje bola i bolju pokretljivost.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.